Препогребаха костите на Милю Касабов


Препогребаха костите на Милю Касабов
02 Май 2011, Понеделник


Вечен покой под вековния дъб в двора на къщата-музей „Гео Милев” в Стара Загора намери възрожденецът Милю Касабов.

Автор: Гергана Господинова

От десетилетия тленните му останки почиват в старите изоставени гробища в града на липите и често са обект на посегателства и вандалски прояви.
„Щеше да бъде истинско кощунство, ако ние бяхме допуснали бащата на Гео Милев да остане без вечен гроб. Още в онези години, когато започнах да се занимавам с творчеството на Милю Касабов, установих, че не се знае къде е гробът му, включително и от неговите преки наследници”, разказва Георги Янев, изследовател на фамилия Касабови и уредник на къщата-музей.
След дълги търсения в старите гробища, съседка му показала точното място, където са положени костите на Милю Касабов. Оказва се, че през 1962 г. в същия гроб е положено тялото и на друг старозагорец, но доказателството, че там е погребан Касабов, е керамична чаша, счупена ритуално при погребението му.
 Едва тази година, на 5 април, костите на Касабов тихомълком са пренесени от старите гробища и са препогребани на сигурно място в къща-музей „Гео Милев”, като процедурата е съобразена с  православните норми и българското законодателство.
Решението е взето по предложение на внучката му Леда Милева, която категорично е отказвала гласност и помпозност. По нейните думи дядо й е бил изключително скромен човек и затова единственото й желание е било вместо надгробен паметник, в уединеното кътче, където е препогребан Милю Касабов, да се положи само един камък.
Под еднотонния камък, пренесен от родния му Чирпан, ще бъдат изписани името и годините на рождението и смъртта на възрожденеца (1868-1937 г.).
Вероятно на 24 май, отново в тесен кръг и  в присъствието на Леда Милева, ще се извърши освещаване на гроба.

Милю Касабов е роден в Чирпан през 1868 година, на 17-годишна възраст преподава в чирпанското третокласно училище, издава календарчета с различни поучения и първото патриотично списание „ Македонски сълзи”. Взема участие в борбата за Съединението на България, а денят на Съединението заварва възрожденеца в затвора, където е хвърлен заради съзаклятническата си дейност. Година след това той издава първия и единствен по рода си ръкописен вестник „ Човешки правдини”, списван под индиго.


В двора на къщата-музей на Гео Милев в Стара Загора бяха приютени тленните останки на българския възрожденец Този камък тежи един тон и е докаран от Чирпан - родният град на издателя на първото патриотично списание

В категории: Новини , Духовни средища , Възраждане

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
Deandra
15.01.2017 08:37:36
0
0
That's a smart answer to a tricky quitoesn http://tawfogv.com [url=http://kksreicq.com]kksreicq[/url] [link=http://mctzfv.com]mctzfv[/link]
4
Eliza
14.01.2017 15:23:59
0
0
At last! Someone who <a href="http://nqjvmz.com">unnadstedrs!</a> Thanks for posting!
3
Buffy
14.01.2017 09:43:32
0
0
It's great to find somoene so on the ball http://fpecbekv.com [url=http://qwbkypebh.com]qwbkypebh[/url] [link=http://upbaoevinb.com]upbaoevinb[/link]
2
Makalah
14.01.2017 02:43:39
0
0
I really <a href="http://xldbzn.com">aprtceiape</a> free, succinct, reliable data like this.
1
Kelis
13.01.2017 05:33:23
0
0
Being able to show high reiolutson video on the channel page would be a good option. Is there away to add extra to the URL so the video is shown in high resolution ? thank you!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки