Любовния живот на Екатерина Каравелова


Любовния живот на Екатерина Каравелова
Екатерина Каравелова
16 Февруари 2011, Сряда


Екатерина Каравелова е родена на 21 октомври 1860 г. в Русе, в семейството на Стоянка и Велико Пеневи. Има две сестри – Сия и Мариола и брат Атанас. Баща й – кожухар, умира млад. Стоянка започва да изхранва децата с пране на чужди дрехи. По традиция на Коледа благотворителното дружество „Добродетел“ раздава на бедните ученички по лакът и половина басма.



Автор: Боян Драганов

Екатерина не получава парче плат, защото е сродница на заможната Киряки Николаки Минкова – сестра на баща й и майка на Тодор Минков – основател на Южнославянския пансион в Николаев.

К. Минкова е широко скроена жена с очи, отворени за новото. Тя е първата българка, изобразена заедно със сина си на най-старата и единствена открита досега дагеротипна снимка у нас, направена към 1842-1843 г. във Виена.

Вбесена от проявеното отношение към племеницата й, „лелица Киряки“ грабва деветгодишната Екатерина и я отвежда в Русия при сина си. Това е големият житейски шанс на момичето. Тодор Минков я настанява в богатия московски дом на запасния генерал Всеволод Лермантов.

Тук тя придобива аристократични обноски, научава руски, немски и френски, посещава престижно училище. На 17 години, вече красива и привлекателна девойка, се завръща в Русе.

Посреща я смразяваща мизерия, занемареният й паянтов дом е пълен с дървеници, а майка й, на която са прикачили прозвището Стоянка Чавговата, е в неспирни разправии със сина си – „търтей с необуздан характер, който лесно се опива и все гледа да задигне нещо от оскъдните семейни пари“.

Екатерина която мисли на руски и говори на „българо-русейски“, трудно се разбира с близките си. С настойчивост успява да си създаде уютно кътче в къщата и започва да учителства.

На един бал в „Ислях-хане“ танцува с княз Батенберг, който я кани да стане учителка в София, но тя отказва.

Запознава се Никола Стойчев – председател на Русенския губернски съд. Роден в Шумен, той е учител в Малта. От 1864 г. е пом .началник на гара Русе и инспектор на железния път. Като английски чиновник си позволява весели шеги с турците и техните български протежета... Двамата с Екатерина прекарват много часове в романтични разходки, яздейки на кон. Втрещените русенци започват да я наричат „амазонката“, а Тодор х.Станчев я анатемосва със злъчни антрефилета в „Славянин“, като я обвинява, че „набелена и начервена внася разврат и съблазън сред гражданството“.

Неочаквано получава писмо от Петко Каравелов назначен по ходатайство на Аксаков за вицегубернатор на Видин, с предложение да преподава в тамошната гимназия. Двамата се познават от Москва – знае го като недоучил студент, немарлив, безцеремонен и любител на картите. Тъй като Екатерина не му отговаря, той сам пристига в Русе и хлопа на портата й. Сестра й Сия уплашено вика на Екатерина: „Бързай, че един черкезин иде и на руски за тебе пита!“. По това време в Русе е Любен Каравелов, но отношенията между двамата братя не са особено топли. След няколко дни, на тръгване, П. Каравелов й предлага да му стане жена. Екатерина отвръща, че ще замине да учи за лекарка в Петербург.

На 21 януари 1879 г. Любен Каравелов умира. На смъртния си час, когато му споменават, че ще телеграфират на брат му Петко да го види, той махва с ръка и произнася тихо: „Не искам да го видя!“...

Но Петко, който вече активно се занимава с политика, присъства на погребението и от гробищата отива направо при Екатерина, за да повтори предложението си. Изумена, тя не разбира как може „човек да мисли за любов и да говори за нея в деня, когато е заровил брат си.“

Започват да пристигат сватовници, сред тях и един конен стражар – човекът я харесал, защото отлично яздела и се държала като царкиня. Екатерина започва да се укорява, че не е приела княжеската покана да замине за столицата. Пише писмо до Петко „дали няма някоя ваканция в Софийската гимназия“. Вместо отговор той пристига в Русе и една вечер успява да я уговори да му стане „жена, другарка“. На 4 октомври 1879 г. те разменят годежни пръстени. Екатерина го предупреждава, че взема едно келеме (опърничав), ни глади, ни готви, нито може „свестно да закърпи“, че е „белучка“ (изнежена). Петко отвръща: „Тия ръце не са за черна работа!“. Венчавката се извършва на 13 януари 1880 г. в черквата „Св.Троица“. Кумът – известният русенски търговец Иван Стоянов, пристига от Букурещ с разкошен букет от дъхави бели рози – невиждано събитие в Русчук!



Гробът на Петко и Екатерина Каравелови в градинката на църквата Семейство Каравелови с дщерите си в двора на семейната им къща Петко Каравелов

В категории: История , Отблизо , Горещи новини , Фоторазказ

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки