Властта обича най-вече себе си, но на висока цена


Властта обича най-вече себе си, но на висока цена
През лятото премиер и президент управляват републиката от Евксиноград
10 Февруари 2011, Четвъртък


В тези нещастни времена на криза най-широко живеят онези, на които плащаме да преодолеят кризата. Може да се каже и по-просто: докато кризата у нас бушува така, че дори хлябът и олиото стават златни, правителството ни живее така, сякаш всичко в държавата върви по мед и масло. А още по-простичко: това е най-скъпото правителство, което България е имала, когато и да е.

Говорим за издръжка, а не за преки и косвени щети и пропуснати ползи от



Автор: Анна Петрова

действията на министрите. Но става дума за много, много пари!

Помните ли с колко омраза се говореше за резиденциите по време на социализЪма? Имаше ли някой, който да не попържа „правоимащите“ и цялата им рода, колчем видеше някоя от десетките крепости за безопасен отдих и забава, далеч от хорските очи. След 10-ти ноември и резиденциите заминаха по реда си. В Банкя – там, където спеше Живков, а не там, където Бойко отглеждаше кучета и други послушници – нахлуха тв камери, за да покажат как от бърлогата на Първия ще стане санаториум за сърдечно болни деца. Да, ама на практика стана старчески дом на розовата японска баба Масако Оя с прилежащо голф игрище. В далаверата участваха още жив маркиз Пиеро Жиларди – починал по-късно при съмнителни обстоятелства и оставил вдовица гимнастичката Лили Игнатова; Столична община – участвала в създаването на Софийски голф и кънтри клуб с апортна вноска – земята около резиденцията; строителната фирма „Ситиком“, която по онова време предлагаше „от пиле мляко в строителството“ и десетина „честни частници“ - вкл. Бащата на ПЧБ Валентин Моллов, които платиха авансово за голф къщички и останаха...

със стикове за голф в устата.

Нейсе – щом е за Банкя, лошо няма. Няма я вече резиденцията на Тато, няма голф игрище, няма детски санаториум. С други думи: мутра влачи – диря няма.

Не по-малко паметна е и личната резиденция на Тато край родното село Правец, която бе приватизирана за жълти стотинки и по едно време беше базов лагер на руски мафиоти, прехранващи се с проституция и други мутроугодни дела. А пък резиденцията край Сандански бе приватизирана от банкера Емил Кюлев. Той беше свързан със здрава пъпна връв с ДС, но и това не попречи да бъде убит на бул. „България“, по средата на правителственото трасе в София.

И Илия Павлов не остана без резиденция – взе „Перла“ край Приморско. Бащицата-цар си върна „Враня“ и Царска Бистрица, но не успя да прилапа „Кричим“.

Казва ли ти някой какво остана? Май ¾ от резиденцията в Бояна. Както си е редно, паметният Дом №1, където съпартийците обезглавиха Живков, стана музей, та затова говорим за ¾. И още: страхотният Евксиноград, откъдето през лятото премиер и президент управляват републиканската ни царщина, няколко „държавни“ ловни стопанства и вилите на също Живковата някога ул. „Секвоя“, където стоят сами като кучета по-първите първенци в държавата. В момента май е само един...

Колко ли струва годишната издръжка на тези няколко перлички? Поне това не е тайна. За тази година са предвидени 6 904 365 лева. Трудно е да се каже дали ще стигнат, но поне може да се направи сравнение с парите, отпуснати през 2010 г. за „обекти с представителни и социални дейности“ – 6 183 014 лева. Както се вижда през тази година парите са с малко над 700 000 лева повече, независимо, че кризата налага да се правят икономии... и се правят, поне от пенсии и откъм минимална заплата. Сигурно е и още нещо – няма да има икономии на средства за охрана на богоугодните обекти, още повече че част от богоравните мъкнат многобройни гавази със себе си.

Пари бол и за здравето на правоимащите

Който си мисли, че с преименоването си на клинична база „Лозенец“ правителствената болница е престанала да бъде правителствена болница – значи има увреда в мисленето. „Лозенец“ остава на пряко подчинение на Министерски съвет. Даже категоризацията на отделенията и лабораториите в нея беше свършена от правителството, а не от здравното министерство. Ето вижте – направихме „копи“ и после „пейст“ направо от сайта на МС:

„Правителството одобри промени в Правилника за устройството и дейността на Болница „Лозенец”. С него се приемат нивата на компетентност на отделенията и клиниките в лечебното заведение. Те бяха определени от Министерството на здравеопазването при пререгистрацията на всички болници в страната, която започна в края на миналата година. Нивата на компетентност показват доколко структурите в лечебните заведения отговарят на медицинските стандарти. Най-високото ниво на компетентност, което могат да получат структурите в една болница, е трето, а най-ниското - първо.

Нивата на компетентност за болница „Лозенец” се отразяват в правилника за дейността й. Той обаче може да бъде изменян само от МС, тъй като лечебното заведение е на пряко негово подчинение. С промените болницата ще получи нива на компетентност от първо до трето. Като първо ниво е определено само спешното отделение на болницата, а с второ – отделението по неонатология и лабораторията по вирусология. Всички останали структури на лечебното заведение са с трето ниво на компетентност”.

Слава Богу и хвала на такава болница! Но качеството си има цена. През тази година издръжката на правителствена болница ще струва точно 12 180 116 лева или малко повече от милион на месец. Година по-рано болницата е получила 14 474 633 лева – с цели два милиона повече. Все пак не е нужно да се гадае, а може със сигурност да се прогнозира, че орязването на парите за здравето на правоимащите и техните семейства няма да се отрази негативно на тяхното здраве. Както и на готовността, пригодността и психическата устойчивост на някои от тях да ритат футбол по обедно време, а на други – да тичкат сутрешен крос с още полицейски шефове и певци на химни за МВР.

Нещо на тезгяха, нещо под масата

Такива ми ти работи – за резиденции и спецмедобслужване – общо 19 и кусур милиона лева. А за ръководството на държавата, закодирано под графата „осигуряване дейността и организацията на работата на МС“ – „само“ 7,527 млн. лева. За „политики в областта на управление на средствата от ЕС“ – едва 829 хил. лева. И още 758 хил. лева за българите зад граница. И някакви 296 хил. лева за противодействие на трафика на хора.

А да – щяхме да забравим, че Министерски съвет има и приходи. Цели 13,750 млн. лева са планираните постъпления от продажбата на нефинансови активи, каквото и да означава това. Още 15,250 млн. се чакат като „приходи от собственост“. И още милион „неданъчни приходи“ – та общо 30 милиона.

Ако беше предприятие, щяхме да кажем, че прави малък и среден бизнес. Но става дума за Министерския съвет, от чийто бизнес зависи живота на всички ни.



Правителствена болница смени името си, но предназначението да обслужва властимащите – не Правителствените покои в Шабла останаха държавни и в летните жеги се пука по шевовете от височайши гости „Перла”-та край Приморско влезе в съкровищницата на Илия Павлов

В категории: Анализи , Горещи новини , Фоторазказ

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
c0551
12.08.2017 08:00:01
0
0
https://goo.gl/GHtjjS Клиентские базы данных для продажи Ваших товаров и услуг!!! https://goo.gl/GHtjjS
Клиентские базы данных для продажи Ваших товаров и услуг!!! https://goo.gl/GHtjjS https://goo.gl/GHtjjS
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки