Хроники: Машинно масло от скакалци и витамин С от борови листа


Хроники: Машинно масло от скакалци и витамин С от борови листа
Опашка пред избирателната секция в Подуяне в София на избори през 30-те години на миналия век. Използвани са фотографии от www.lostbulgaria.com
27 Ноември 2010, Събота


Преди

50 години

Кое е било най-доброто кино в страната преди половин век? Отговор на този въпрос намираме на страниците на националния ежедневник в. „Труд” в броя си от 19 ноември 1960 г.:



Автор: Прегледът на стария печат е изготвен с любезното съдействие на Регионална библиотека „П. Яворов” – Бургас

„От години наред българската кинематография устройва национален преглед за най-добро кино... За най-добро кино е провъзгласено кино „Миньор” в Чукурово. То изпълни деветмесечния си план 111 на сто и постигна най-добри резултати в културното обслужване на миньорите и техните семейства”.

Както е редно за тогавашната социалистическа епоха, повечето журналистически публикации са свързани с хвалебствия на високите трудови и инженерни постижения в областта на производството. Така например в рубриката „Хубави вести” от 22 ноември с. г. четем:

„Български вибратори – тип плосък за уплътняване на бетон, бяха разработени по предложение на инженер Марин Пеев и Г. Стоилов от „Хидрострой”.

”.

В същия брой е отразено и още едно производствено събитие на нашата страна – произведен е първият български акумулатор. В тази връзка БТА съобщава от Пазарджик:

„Тази вечер от формовъчните вани бяха извадени 4612 готови за монтаж оловни площи. След това под ръководството на главния технолог на завода Атанас Григоров започна монтажът на акумулаторите. Късно през нощта смяната на Петко Ганев произведе първия български акумулатор – 12 волта, 82 амперчаса”.

Не е пропуснато да се отбележи и икономическия ефект от пословичната икономичност на българина:

„Надхвърлено е вече годишното обещание за икономия на метал от колектива на мотостроителния завод „В. Коларов” във Варна. Само от спестения чугун заводци ще направят допълнително близо 30 дизелови мотори „ВАМО-107”.

Преди

70 години

След броени месеци ни предстоят поредните местни избори. На практика на тях всеки може да бъде издигнат за кандидат. Но дали винаги е било така? Оказва се, че преди 70 лета, за да станеш кмет трябва да имаш тапия за завършен специален курс. Какъв точно, става ясно от информация, публикувана на 19 ноември 1940 г. във в. „Вечерна бургаска поща”:

„От областната дирекция съобщават, че за в бъдеще ще бъдат назначавани за кметове само лица, които независимо от условията по чл. 31 от закона за селските общини, трябва да са завършили и 20 дневния курс за кметове при Министерството на вътрешните работи”.

Дали тогавашните кметове са управлявали по-добре от днес, не е ясно, но селските нрави от онова време несъмнено все още са били доста диви. За това свидетелства една нелепа случка, за която съобщава бургаския ежедневник на 21 ноември 1940 г.:

„Завчера в с. Пъдарево, котелско, при скарване кой да води хорото, Кондьо К. Вълков, 17 год., наранил с нож в ребрата съседа си Юрдан Пенев, 17 г.

При всички случаи, и преди 70 години научният прогрес е бил факт, колкото и нестандартно да звучат иновациите от онези далечни години. Ще се спрем на две съобщения от 22 ноември с. г., които ни дават представа за това:

„Маслото от скакалци, макар да не може да се използва за храна, е отлично масло за машини. Тъй като това масло не замръзва, то служи в авиацията при субстратосферно летене или при летене зимно време. При едно нашествие на скакалци в Мароко били събрани 20 хиляди кг. скакалци и пратени в Холандия, където били преработени в отлично машинно масло”.

Другата информация идва от Москва и гласи, че:

„В СССР е измислено средство за премахване горчивината на витамин С, добиван от листа на боровото дърво. Това открива за индустрията на витамина широки възможности, тъй като суровият материал за производството на този витамин се намира в неограничени количества”.

***

През

годините

20 ноември 1872 г. — В Солун Неделя Петкова основава женското дружество „Възрождение”, което дава начало на девическото образование в България

В Солун Неделя Петкова основава женското дружество „Възрождение”, което дава начало на девическото образование в България

21 ноември — Празник на Златоград и Оряхово

Празник на Златоград и Оряхово

21 ноември — Ден на християнското семейство

Ден на християнското семейство

22 ноември — Празник на хранително-вкусовата промишленост

Празник на хранително-вкусовата промишленост

23 ноември — Световен ден на хуманността

Световен ден на хуманността

24 ноември — Световен ден на танца

Световен ден на танца

25 ноември — Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените

— Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените

25 ноември — Празник на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Чества се в деня на патрона на университета – свети Климент, архиепископ Охридски

— Празник на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Чества се в деня на патрона на университета – свети Климент, архиепископ Охридски


Разходка с лодка в пристанище Оряхово през 1927 г. Студенти в читалнята на библиотеката на Софийския университет Хоро във варненското Ново село (дн. Дългопол) в началото на ХХ в. В случая няма спор кой да го води

В категории: История , Горещи новини , Фоторазказ

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки