Роднини за обществените поръчки в Кърджали


Роднини за обществените поръчки в Кърджали
Лично Ахмед Доган инспектира обектите, изграждани от „обръча”
26 Ноември 2010, Петък


Любезен женски глас обходи журналистите в Кърджали по телефона и ги покани на бомбастична пресконференция, на която щял да бъде представен анализ на Българската Търговско-промишлена палата (БТПП) за сивата икономика в региона. Всички до крак се явиха и наточиха диктофоните. И зачакаха. Дочакаха едно голямо нищо.

Единственото, което изплува в кулоарите бе, че в рамките на 4 години с 9 милиона



Автор: Златина Стоянова

от еврофондовете БТПП ще си прави проучвания за това доколко работодатели и работници са наясно с трудово-правните и осигурителните отношения. И ще разчита на безплатния пиар на медиите.

За „абонамента” на определени фирми от обръча на ДПС в сферата на обществените поръчки, за нерегламентираните плащания и за ред други тъмни сделки и кроежи и дума не стана. Важното е, че има едни пари, които трябва да бъдат усвоени. И ако БТПП все пак изнася някаква презентацийка и отчита разни проценти /на информираност/, то ДПС-то си работи – упорито, последователно, със завидно постоянство.

Публична тайна е, че през последните години едни и същи фирми печелят обществените поръчки на общината. Неотдавна депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева огласи, че фирма „Караман” ООД през 2009 г. е спечелила 21 поръчки на стойност 916 000 лева. “Екип холдинг” през същата година е спечелила 14 поръчки за 1 млн. 300 хиляди лева. В изобилните интервюта по темата Караянчева поясни, че и двете фирми са близки до бившите управляващи. В “Караман” ООД е работил бащата на бившия зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството от БСП, а сега депутат от Коалиция за България Димчо Михалевски.

Пазарът и родата

“Екип холдинг” е на близък роднина на кмета на Кърджали Хасан Азис – Джевдет Адем е първи братовчед на майка му. Фирмата бе част от компанията близки до ДПС дружества, участвали в изграждането на претенциозния пазар на производителите. (Друг е въпросът дали изобщо има производители на земеделска продукция в планинския район и доколко бе необходим този грандомански проект, който глътна луди пари).

Финансирането по програма САПАРД е за над 10 милиона лева. Разплатени са 4 милиона. Останалите средства – около 5, 8 милиона лева, са кредит от банка Алианц. Тя пък бе избрана сред 16 оферти. Изборът й нямаше да направи впечатление, ако някой друг, а не именно кметската съпруга Невин беше директор на банковия клон. Впоследствие бе сключен договор, но без ясен погасителен план.

Тази година общинските съветници на ДПС, а те са мнозинство в местния парламент, гласуваха общината да обезпечи кредита, теглен за изграждането на пазара на производителите. Това означава, че всеки месец банката ще запорира сметките на кметството, за да си тегли парите, подчерта Караянчева. Този кредит трябва да се погасява от пазара на производителите. Ако срокът за изплащане е 10 години, /тук не влизат лихвите от над 1 млн. 700 лв./, всяка година са нужни около 500 000 лева за изплащане на този кредит. За 2008 г. пазарът има приходи от 240 000 лева, а за 2009 г. - 330 000 лева.

Инфраструктура за фаворити

Безспорно, най-сладки са инфраструктурните проекти – малка инвестиция и големи печалби. Строителството е обект на най-висшия интерес на депесарницата. Това предпочитание създаде и стройна схема за облагодетелстване. Срещу щедри комисиони или безвъзмездно предоставени жилища, депутатите на Доган осигуряват обществени поръчки, достатъчно е само да вдигнат телефона.

Осведомени в Кърджали твърдят, че най-големите строителни фирми „Ардастрой” и „Саварона” са се отблагодарили на Лютви Местан и Ремзи Осман с апартаменти в новоизградени кооперации в идеалния градски център, в уличката зад сградата на кметството. Само за възстановяването от наводненията на пътя до вилната зона на язовир „Кърджали” „Ардастрой” лапна половин милион лева. „Саварона” пък е абонирана за абсолютно всички търгове за ремонтите на училищата в цялата Кърджалийска област. Макар да е специализирана в жилищното строителство, тази фирма се хвърля и в пътни ремонти и изграждане, и в такива на мостови съоръжения.

През април т.г. областният управител Иванка Таушанова призова прокуратурата да се самосезира за скандална сделка между местната община и фирма "Саварона”, след като при проверка се натъкнала на нередности. Сделката е за ремонт на въжения мост над Водното огледало на река Арда. Мостът е най-прекия път за пешеходците от квартал "Възрожденци” към централната градска част.

Договорът за ремонта е подписан през 2007 г. на стойност 960 000 лева. Фирмата е получила авансово половината от общата сума в размер на 480 000 лева. Според клауза в договора ремонтните работи е трябвало да започнат веднага след изготвянето на техническия проект на съоръжението. До момента обаче този проект все още не е готов, тъй като специалистите в общината са го връщали няколко пъти за преразглеждане.

Таушанова заподозря, че с протекциите на кметството фирмата върти парите, получени авансово. Мостът продължава да бъде в плачевно състояние. "Саварона” с президент Ерол Касим е фирма, особено фаворизирана от ДПС предимно за обществените поръчки в цялата област, подчерта Таушанова. „Саварона” и „Ардастрой” бяха отново фаворитите за голямото лапане при изграждането на хидросъоръжението, наречено Водно огледало на река Арда. В този мегапроект те бяха подизпълнителите.

Крумовградският депутат Юнал Тасим също участва в усвояването на пари за инфраструктурни обекти. Той държи 50 % от дяловете на фирма “Софт – Ю”, която извършва ремонти на обекти в общината. Обикновено процедурите по възлагането на обществените поръчки са или по договаряне с покана, или най-често по договаряне без обявление. Т.е. кметовете сами избират фирмите, които да поканят за участие в търговете.

Според Закона за обществените поръчки процедура на договаряне без обявление се прилага, когато даден конкурс е бил прекратен заради липсата на достатъчно кандидати или при природни бедствия и други непредвидени обстоятелства. Общински съветници от Кърджали са категорични, че до миналата година, т.е. допреди спечелените от ГЕРБ парламентарни избори, средствата за поръчките от регионалното министерство са осигурявани от депутата Ремзи Осман, а за тези от образователното министерство и ведомството по бедствията и авариите е лобирал зам.-председателят на ДПС Лютви Местан.

Фирмата на Александър Елинов - Садък „Ардастрой” получаваше всички общински строителни поръчки, печелеше търгове по линия на МРРБ, когато тази сфера беше в парламентарния ресор на Ремзи Осман. Същата фирма „спечели” и търга за ремонта на Народното събрание преди няколко години. Подобни примери съществуват доста много, особено в по-малките общини на Кърджалийска област.

Позиция или ревност

„ГЕРБ трябва да неутрализира икономическата власт на ДПС в Кърджалийско, ако иска да разчупи политическия му монопол  в областта. Не може да се разчита само на кадровите промени в регионалните институции. Обръчът от фирми осигурява финансов ресурс на ДПС и го държи на власт в общините. Само дружества на ДПС печелят обществените поръчки в 7-те общини. Те наливат част от спечелените пари в партийните каси. Тези средства отиват за скъпи предизборни кампании”. Това заяви зам.-областният управител на Кърджали Есад Садък.

Той е от село Бенковски в община Кирково, бивш строителен предприемач, който знае цената на търговата „победа”. Садък поясни, че това не означава да се мачкат фирмите от обръча на ДПС. Просто е нужно политиката на прозрачност на търговете и конкурсите в общините, наложена от областният управител Иванка Таушанова да продължи, подчерта той.

Нужно е да се контролира не само какво става в областния център, но и в малките общини, където партийно-икономическата мафия е във възход. Това ще даде шанс на други фирми и ще разчупи икономическата доминация на дружествата на ДПС, смята Есад Садък. Той допълни, че ГЕРБ в Кърджали се опитва да неутрализира фирмите, гравитиращи около ДПС. Комисията за защита на конкуренцията отряза местни компании, спечелили конкурса за парка „Арпезос-Север”. Изпълнителите на Базара на производителите също останаха без поръчка. Очаква се местни строителни дружества да бъдат аут от строителството на каскада „Горна Арда”, за сметка на смолянски подизпълнители.



Зам.областният управител Есад Садък настоява фирмите от обръча на ДПС да бъдат неутрализирани ГЕРБ-ерките, воюващи с корупцията и далаверите - депутатът Цвета Караянчева (вдясно) и областният управител Иванка Таушанова Депутатът Ремзи Осман (вдясно) и областният лидер на ДПС Бахри Юмер рядко говорят пред медиите и повече мълчат Турският бизнесмен Фуад Гювен (вляво) със В бялата сграда на кметсттвото (в дъното на снимката) се мътят повечето от далаверите на ДПС „Ардастрой” и „Саварона” – вечната Амбър на строителството в региона, бяха подизпълнители и при изграждането на прословутото Водно огледало на река Арда Грандоманският пазар на производителите зароби община Кърджали с непосилен кредит

В категории: Разследвания , Горещи новини , Фоторазказ

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки