Олово в кръвта


Олово в кръвта
Поразен от оловната интоксикация и прикован на леглото, Румен се моли да оздравее заради сина си
12 Ноември 2010, Петък


Мъж на 50 години лежи скован в хоспис „Добролюбие” в Кърджали и се бори за живота си. Работникът от Оловно-цинковия комбинат Румен Кръстев е поразен от оловна интоксикация, която го е довела до полиневропатия. След безсмислени и отчайващи обиколки из болниците в Пловдив и София, той се върна в родния си град и се надява единствено на хорското милосърдие. Настанен е в безпомощно състояние в местния



Автор: Златина Стоянова

хоспис.

Месечната такса възлиза на 510 лева, сума непосилна за старата му майка, а вече и за него след абсурдното му уволнение от работа по време на заболяването. Румен е на 50 години и сам отглежда 18-годишния си син, след като съпругата му ги е изоставила 3 години след раждането. Майката на болния мъж е пенсионирана медицинска сестра.

Драматичната история бързо се разнесе и потресе града, а от завода обещаха да поемат разноските за лечението на сина й. 75-годишната Тодора Делииванова през плач разказва за домашната трагедия. Румен е работил 18 г. в металургичния комбинат, прекъснал е за около година и половина, а от 1 юни т.г. се върнал отново. Назначили го в най-тежкия сектор – оловното производство. Само след 40 дни започнал сривът в здравословното му състояние.

Започнали ужасяващи болки в стомаха и крайниците, силите постепенно го напускали, краката му все повече отказвали да се движат. На 16 юли припаднал край оловната пещ. Закарали го в спешната помощ, направени са маса изследвания, първоначалните симптоми били за инсулт. Вечерта го върнали в жилището му. Три дни по-късно започнало ходенето по мъките – от лекар на лекар.

Открили му язва, но отказали да го приемат на лечение, защото нямало клинична пътека. Румен пак се върнал на работа, влачел се напълно изтощен. Докато един ден не можал да се надигне от леглото, за да отиде на нощна смяна. След два дни му се обадили от завода с новината, че му предстои уволнение заради неявяване на работа. Болният мъж се довлякъл до администрацията, където го принудили да поиска освобождаване по взаимно съгласие. После майка му го прибрала при себе си, за да се грижи за него. Румен вече бил безнадеждно прикован за постелята. „Откакто падна в банята и извиках трима съседи да го вдигнат, не е ставал. От 110 килограмов здравеняк се стопи до 70 килограма. Сменям памперси, храня го с лъжица в устата, давам му вода със сламка за сок”, разказва през сълзи старата жена.

В омагьосания кръг

Препращан е по различни болници в Пловдив и София, в някои от тях дори не са го преглеждали, разказа майката. Изследвания на урината, извършени в токсикологичната лаборатория в РИОКОЗ-Кърджали показват, че се касае за тежко оловно отравяне – концентрацията на ДАЛК /делтааминолевулинова киселина/ е 107.19 микромола на литър. Според специалистите стойностите до 36 микромола са нормални, до 89,49 се считат за умерено експониране, а над тази норма са крайно опасни. Вече три месеца няма поставена диагноза, нито е назначено лечение на Румен. Изпращат го на консултация в неврологичната клиника при ВМА в Пловдив.

За да отпътуват, взели пари назаем. Там таксиметров шофьор ги обрулил с 30 лева за разстоянието от автогарата до клиниката. Прегледът установил, че двигателните проблеми на крайниците са вторичната част на заболяването, но не могли да разкрият коя е първичната.

После в Кърджали стомахът и белите му дробове са изследвани и на скенер, но и тези данни, както и кръвната картина, не показали отклонения. Една от църквите в Кърджали подкрепила изнемогващата майка със 100 лева. Тя прибавила още 70 от пенсията си и Румен бил приет в хосписа. Междувременно възрастната госпожа продължила совалките си до ТЕЛК, до завода...

Тя извървявала пеш километри от последния блок на квартала отвъд реката до поликлиниката и болницата, до администрациите в другия край на града. Успяла да издейства пенсионирането на сина си по болест. Мениджърът на хосписа Здравко Карамитев се заел да търси подходящо здравно заведение за лечението на Румен. Уговорил се с клиниката по професионални заболявания в столичната болница „Св. Иван Рилски” и в една ранна сутрин миналата седмица линейката отвела там Румен, придружаван от сина си. А късно вечерта се върнали. Професор Елисавета Петрова, която до онзи момент била шеф на клиниката, отсъствала, лекарите отказали да приемат болния. Дори не го свалили от линейката, там на място му взели кръв за анализи.

Оказало се, че същия ден Петрова е уволнена. Освен това поради тежестта на заболяването трябвало да има придружител – близък, който денонощно да бди до болния мъж. Обаче нямало свободни легла, а и трябвало да се заплаща по 30 лева на ден за престоя на придружителя. Лекарите умували да го прехвърлят в токсикологията в „Пирогов”, но се отказали да предложат това на колегите си, защото след 3-дневен престой пак трябвало да върнат Румен при тях.

Направили изследвания за съдържанието на олово в кръвта на Румен, резултатът е 3 пъти над допустимите норми. Максималното позволено количество е 1,19, а при него са установени 3,18 единици. Връчили им ампулите с антидота за 3 дни и ги изпратили обратно в Кърджали.

Хосписът не е токсикология

Хоспис „Добролюбие” не е подходящо място за лечението на болния с интоксикация, въпреки доброто ни желание, ние нямаме и персонал за това, обясни мениджърът Карамитев. Според него работещите трудно биха се справили с проблема, а и липсва специализирана апаратура за съпътстващите изследвания. Анализът на урината, извършен в местната лаборатория в РИОКОЗ, подсказал с драстично високите си стойности наличието на олово и в кръвта. В Кърджали обаче няма специализирана клиника или отделение за лекуване на подобни болни. За постъпването му в обикновена болница пък е необходима клинична пътека, каквато в регистрите липсва. „Усложненията са безвъзвратни, със сигурност в началото оловните концентрации са били по-високи. Но Румен е изключително силен човек, вече се хвали, че може да раздвижва ръцете си след масажите”, казва Карамитев. Той се надява, че ще продаде картини от галерията към хосписа и така ще осигури средства за лечението на Румен. Все още няма яснота ще се намерят ли подходящото място и съответните специалисти за лечението на отровения мъж. Директорът на многопрофилната болница д-р Тодор Черкезов е поел ангажимента за това.



Скоро след сватбата Румен се оказал самотен баща Мениджърът на хоспис „Добролюбие” Здравко Карамитев разчита на антидота да спаси Румен Резултатите от анализите са категорични – оловото в кръвта на Румен е в опасни концентрации Съкрушената майка Тодора Делииванова

В категории: Разследвания , Репортажи , Горещи новини , Фоторазказ

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
d9155
12.08.2017 06:54:26
0
0
https://goo.gl/GHtjjS Клиентские базы данных для продажи Ваших товаров и услуг!!! https://goo.gl/GHtjjS
Клиентские базы данных для продажи Ваших товаров и услуг!!! https://goo.gl/GHtjjS https://goo.gl/GHtjjS
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки