Столичната община – в услуга на мобилните оператори


Столичната община – в услуга на мобилните оператори
Покривите над главите ни изглеждат нака, но никой не ни казва колко вредни са тези антетни
12 Ноември 2010, Петък


“Имоти и вещи - общинска собственост, се управляват в интерес на населението в общината, съобразно разпоредбите на закона и с грижата на добър стопанин.” Така е записано в чл.11 от Закона за общинската собственост. София обаче е над закона.

Управлението на общинската собственост не е нито в интерес на населението, нито съобразно закона, нито с грижата на добър стопанин. Повече от 15 години Столичната община предоставя безвъзмездно обществени сгради на мобилните



Автор: Силвия Трендафилова

оператори, които поставят върху тях своите базови станции и антени. А най-използваните покриви се оказват тези на училищата и болниците.

Това е повод гражданите буквално да засипват общинската администрация с жалби и въпроси за законността на изградените антени и за интензитета на излъчваните от тях електромагнитни полета. От там обаче отговор не могат да дадат, защото липсва регистър на базовите станции, а техните собственици не били длъжни да предоставят данни за резултатите от замерванията. Затова, основателно, мнозина от жалбоподателите обясняват своето главоболие, изнервеност, дискомфорт и обострена чувствителност с този електромагнитен облак, който ни облъчва.

През 2009г. Столичният общински съвет взе решение за създаване на

публичен регистър на базовите станции

и антените на мобилните оператори в Столичната община, както и за премахването на тези от тях, които не притежават необходимите документи за изграждане и функциониране. Повече от една година решението остава неизпълнено, защото Общината “полагаше усилия” да получи съответната информация от техните собственици.

След като стана ясно, че чиновниците не могат (или не искат) да съберат тази информация, гражданска група специалисти – Михаил Клисарски, Светослав Забунов, Ясен Висулчев, доц. Вили Лилков – общински съветник и Светослав Георгиев от Института за развитие на публичната среда, на доброволни начала създадоха публичен регистър на базовите станции и gsm-антените на територията на град София.

Това е Интернет-сайтът – httpHYPERLINK "http://gsm-anteni.info/"://HYPERLINK "http://gsm-anteni.info/"gsmHYPERLINK "http://gsm-anteni.info/"-HYPERLINK "http://gsm-anteni.info/"anteniHYPERLINK "http://gsm-anteni.info/".HYPERLINK "http://gsm-anteni.info/"info. В него се съдържат данни за 899 броя базови станции, всяка от които обслужва по няколко излъчващи антени. От регистъра, в който данните са във вида, предоставен от мобилните оператори, всеки може да научи чия е базовата станция на конкретен адрес, дали тя и нейните излъчващи антени притежават разрешение за строеж от общината; налице ли е протокол за предварителен санитарен контрол на Министерството на здравеопазването; какво показват измерванията, които оторизираните органи са извършили; какви препоръки са направени в случаите на превишаване на

допустимите нива на електромагнитните полета.

Сайтът е допълнен с информация за нормативната уредба в България, отнасяща се до допустимите нива на интензитета на електромагнитните полета, строителните правила и техническите изисквания при изграждането на базовите станции. Инициативните граждани-специалисти са свършили работата на общината.

Само дето не могат да и съберат вземанията от мобилните оператори за 15 години назад, но пък милионите “пропуснати ползи” са за наша сметка – за сметка на дупките по софийските улици, на занемарените общински сгради, на закопаващите такси в детските градини, на “синята зона” за паркиране и др.

Парадоксален е фактът, че общината не е определила тарифи за наема, който трябва да плащат мобилните оператори за общинската собственост, която ползват. Някои районни администрации са проявили самоинициатива и са влезли в договорни отношения с операторите и са предоставили свои имоти срещу символичната услуга – безплатен безжичен Интернет в сградата на съответния район! На какво правно основание е тази договорка, какво представляват тези договори, запознат ли е столичният кмет с тях, на какви пазарни принципи е оценена тази услуга, не е ясно.

Защо обаче никой не поставя този въпрос?

Защо медиите мълчат?

Защото мобилните оператори са техни щедри рекламодатели, защото мълчанието си има цена, защото основни спонсори на телевизионните риалити-формати са същите мобилни оператори, които великодешно се отказват от своята печалба от sms-ите в името на някоя благородна кауза! Видите ли, телекомуникационните компании са социално-ангажирани и съпричастни към обществените проблеми и личните драми.

И сега, след изнасянето на тези факти, вместо мобилните оператори да постъпят по европейски, макар и привидно, като се ангажират с изпълнението на някой обществен проект /било то изграждане на зелена площ или ремонт на сграда/ като скромна компенсация за щедрия подарък от общината, те имат наглостта да протестират срещу публично-оповестената информация, която пряко се отнася до здравето и парите на софиянци.

Така например, един от най-големите мобилни оператори у нас разпространи следното становище – “Изготвения от общинския съветник Вили Лилков публичен регистър на съоръженията в София нарушава търговската тайна. Съгласно решение на Столичния общински съвет кметът има отговорността за създаване на публичен регистър на базовите станции и антените на мобилните оператори в общината. Никой общински съветник няма правомощия да изпълнява от името на кмета негови правомощия. Недопустимо е информация, получена за целите на изпълнение на решение на орган на местното самоуправление, да бъде използвана за създаване на интернет - страници от частни лица”.

В качеството ми на данъкоплатец и потребител на услугата на въпросния мобилен оператор, чието рекламно послание е “Това е твоят глас”, нека чуе сега моя глас – защо аз съм задължена да си плащам месечните сметки за мобилния телефон, а мобилният оператор има привилегията да не плаща за наема на общинските сгради и да реализира печалби ощетявайки всички нас.



Кой е дал разрешение тази антена да Ретранслатори има и върху болнични сгради, както е видно от тази снимка

В категории: Общини , Репортажи , Горещи новини , Фоторазказ

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки