Смесените бракове не са табу


Смесените бракове не са табу
Доброволецът от Корпуса на мира Джефри Уорнър доброволно и с любов отнесе през океана своята Лили
05 Ноември 2010, Петък


Когато дойде „сляпата неделя”, не пита кой какъв е, а чува единствено гласа на сърцето. Според статистиката на около 2,5 милиона бракове у нас само 48 000 са смесени – двойки с руснаци, чехи, поляци, дори с африканци, а малко с турци. Смесените бракове в Кърджали някога са били обект на силно любопитство, а в един съвременен период - и на държавна политика, заради специфичната картина на населението. Под общия покрив на десетки семейства живеят в мир и любов по две различни култури.



Автор: Златина Стоянова

В града, а и по селата има бракове между християни и мюсюлмани, като в много от случаите те са резултат от гурбетчийството на българските турци в бившия Съветски съюз, а по-късно и в европейските държави. Над 150 са рускоговорещите невести, сблъскали се с необходимостта да научат и турски, и български.

Най-прясната рускоезична булка е Татяна Москальова от Украйна, която в края на юни сключи граждански брак с българина Борис Кадиев. Тук обаче любовта се разгоряла в сайт за запознанства в интернет, а после и в скайп. Преди месец пищна сватба вдигнаха туркиня, дъщеря на мастит строителен предприемач и българин, син на известен лекар. Те произнесоха заветното „да” и пред дъщеричката на булката от първия й брак. За първата половина на тази година смесените бракове, сключени в Кърджали, са 3 – българин и туркиня, американец и българка, украинка и българин.

Миналата година междукултурните връзки с подпис в гражданското са били 5 – нашенски гурбетчийки си довели съпрузи от Канада, Шотландия, Германия и др. През 2009 г. в Кърджали са сключени 141 брака, от които 90 са между турци. Общо за миналата година в общината са издадени 399 акта за граждански брак. Повечето от тях обаче – 258, са пресъставени. Т.е. сключени са в чужбина и после са узаконени у нас. Много от тях са подписани в Турция, САЩ, Англия, Кипър, където емигрантските общности за големи. Гурбетчиите Петя и Мурад се запознали в Израел, а сега живеят в щастлив брак в Англия.

Американски връзки

Доброволците от американския Корпус на мира също отнасят през океана местни момичета или красавци. Още през 2000 г. Бет Хейн става кърджалийска снаха, а след финала на двугодишния си мандат тя отпътува за САЩ със съпруга си Раим Хабил. Младежът я омагьосал с чар и с вкусни дюнери, които правел собственоръчно в градския център.

През август 2003 г. в бившата резиденция на Тодор Живков край Кърджали се надиграват гостите на сватбата на Джоди Стюърт и Стамен Митев. През август 2005 г. още един доброволец от Корпуса на мира открива любовта в родопския град – Дилън Трам ще се завърне в Америка със съпругата си Айлин. Свързала ги общата преподавателска работа в най-голямото СОУ „П.Р.Славейков”.

Скот МакКарти пък отлита за САЩ през август 2008 г. не само с българската си съпруга Силвия, а и с дъщеричката им. През юни пък Джефри Уорнър се врече във вечна вярност на Лилия.

Менделсон он-лайн

В Ритуалния дом в Кърджали сватбените церемонии вече се гледат он-лайн чрез широкоъгълни ай-пи камери. Компютрите са на втория етаж. Услугата струва на „зрителя” 24 лева с ДДС, обяснява директорката на общинското предприятие „Обредни дейности” Моника Атанасова. Роднините на младоженците, които нямат възможност да присъстват на живо на тържеството, могат поне да го наблюдават, независимо дали са в Европа, САЩ или Антарктида. Достатъчно е да има интернет. Плаща се сумата за достъп и ритуалът се гледа в реално време от всяка точка на света.

Инвестицията е в размер на 2 000 лева. Камерата в залата за гражданския ритуал обхваща микрофона, папките за подписите, длъжностното лице, младоженците и всяко движение и звук вътре. Такава камера е поставена и над официалния вход. От януари до последните дни на октомври 146 брачни двойки са се разписали под новия меден купол на бившия трезор. Много от тях са избрали двора на Историческия музей за изнесените тържества.

Менделсон оглася целия район наоколо. Но пък хубаво ли е времето, заявките за тържества пред знаковата градска сграда валят. През май и юни т.г. 3 влюбени двойки от София са се бракосъчетали на Перперикон. По стръмните скали на Свещения град на траките до Тронната зала се носят всички необходими атрибути за церемонията – от книгите за подписа до чашите за шампанското. Прави се всичко, за да е силен гласът на сърцето.



Джоди и Стамен отдавна са в САЩ Дворът на Историческия музей се оказа много подходящ за изнесените сватбени ритуали Директорът на Обредния дом в Кърджали Моника Атанасова наблюдава през компютъра си всичко – има специални камери Татяна Москальова от Украйна добави след тире фамилията Кадиева

В категории: Репортажи , Традиции , Анализи , Горещи новини , Фоторазказ

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки