„Главоболката“ на поета в прозата


„Главоболката“ на поета в прозата
22 Октомври 2010, Петък


Името на бургаския писател Петко Георгиев Чорбаджиев, по-известен като Петко Росен, е малко познато на съвременниците. Въпреки че е почти забравен, неговото творческо присъствие в националното литературно пространство е твърде значимо. Защото Петко Росен не е само писател, но и голям общественик, демократ и славянофил, човек с твърд и искрен характер, неподвластен на политическата конюктура.



Автор: Иван Бубалов

„Във всички области, в които човешкият дух твори, се срещат люде, които не обичат да се подчиняват на закони и правила“ – отбелязва в предговора към книгата му „В поле широко“ Никола Балабанов. Самият Петко Росен учи в Сливенската гимназия заедно с Пейо Яворов, Минко Неволин и Елин Пелин. По-късно следва право в София, Париж и Женева, но прекъсва учението, за да вземе участие в Преображенското въстание през 1903 г. Фамилният му дом в Бургас става известен като „Хана на хъшовете“ и се превръща в оживено сборище на бунтовниците и комитите, подготвили странджанското въстание.

Първите си творчески опити прави в София през 1904 г., където дружи с Антон Страшимиров, Т. Г. Влайков и д-р Кръстев. В периода 1918-1919 г. е окръжен управител на Бургас, а през 1931 г. е избран за народен представител от демократическата партия. „Нямах си друга главоболка – пише по този повод депутатът Росен, та станах народен представител. Ха сега върви и изслушвай болките на народа, търси им лек“.

И през 40-те години на миналия век той не престава да се вълнува и безспокои за съдбата на България. Открито се обявява против войната и срещу окупацията на родината си от Хитлер. Хвърля всичките си сили, за да не бъдат депортирани бургаските евреи в лагерите на смъртта. Заплаща за това с интернирането си за половин година в Панагюрище. Самотен и разочарован Петко Росен напуска този свят на 30 април 1944 г. След себе си оставя в литературно наследство книгите „От Дунав до Бяло море“, „Между народа. Видено и чуто“, „В поле широко“ и „През гори зелени“. Повестите и разказите му са изпъстрени със сполучливи инвенции от любимите му странджански песни. Заради бликащата от творбите му лирика, спокойно може да се определи като един невероятен поет в прозата.



В категории: Бургас , Отблизо , Културен Десант , Рожденици , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки