И „Спирита“ - на наши хора


И „Спирита“ - на наши хора
Това не е Ричард Ейбъл, чиято фирма е регистрирана в бургаския ж.к. „Изгрев“. А бащата на общинския служител Михаил Куцев
05 Октомври 2010, Вторник


Да се срещнеш с Джони Деп в Бургас, докато той снима филм на Хаваите и да се похвалиш за това пред медиите, си е голям срам. Да кажеш после – подведоха ме, си е направо смешно. И после, като в приказката за лъжливото овчарче, няма кой да ти повярва, ако се кълнеш, че не знаеш какви ги дробят твоите подчинени зад гърба ти, покрай организацията на най-мащабното мероприятие в града - „Духът на Бургас“.



Автор: Светлана Николова

Тези дни кметът Димитър Николов сам се вкара в поредната конфузна ситуация около иначе широко и не дотам обмислено рекламирания фестивал. Като допусна негов служител да смеси обществените с частни интереси и после смело го прикри.

Поредният скандал около „Спирита“ гръмна на 23 септември, след като общинският съветник от СЕК Георги Манев хвърли от трибуната на ОбС съмнения за нередности около провеждането на тазгодишното му издание.

Оказа се, че фирмата организатор „Спирит фестивалс“ ООД, която официално се води софийска, е със седалище в Бургас. Адресът, посочен в споразумение между дружеството и общината от 30 април т.г, е ж.к. „Изгрев“, бл. 114, ап. 7. Там обаче няма фирмен офис, а се намира

домът на общинския служител Михаил Куцев,

в който живеят родителите му.

По една случайност, г-н Куцев е директор на Общинско предприятие „Летен театър, фестивали и концерти“ и отговаря за контрола на всички културни инициативи, финансирани от общинския бюджет. Включително и на „Духът на Бургас“, за който бургаските данъкоплатци са се бръкнали с точно 270 000 лева. Толкова е целевата субсидия за формата тази година, гласувана от Общинския съвет.

„Спирит фестивалс“ ООД е регистрирана специално за музикалното събитие, а като неин управител е посочен англичанинът Ричард Ейбъл. Екип на ДЕСАНТ го потърси на посочения в документите адрес, но вместо чужденецът там намерихме единствено бащата на Михаил Куцев. Който отказа всякакъв коментар по случая.

„Дал съм адреса на родителите си, защото там винаги има някой, който да приема кореспонденцията, да я предаде на човека, който трябва да я получи. Трябваше да е някой близък човек на организаторите“, невинно обясни синът. Преди тази му изповед по телевизия СКАТ обаче, Михаил Куцев най-отговорно заяви пред общинските съветници, че връзката му с фирмата организатор се изчерпвала единствено с „логистична подкрепа“.

По време на последната сесия на местния парламент той прочете писмен отговор на въпросите, зададени от Георги Манев – с кого и под каква форма е партньор Община Бургас във връзка с провеждането на фестивала, какви са реализираните приходи от него тази година, къде отиват

постъпленията от входни билети,

както и – какви функции и контрол са упражнили от ОП „Летен театър, фестивали и концерти“.

Без да се притеснява от явния конфликт на интереси, Куцев измести темата, като се опита да обясни на бургазлии за косвената печалба, която те са изкарали от „Спирита“. Която била поне 6 милиона лева от нощувки на „туристите“ през трите фестивални дни в града, от посещения в заведения и от „покупки на стоки от първа необходимост“.

Според клаузите в договора със „Спирит фестивалс“, при евентуална печалба на дружеството, в бюджета на общината щели да се върнат минимум 10 процента. Което обаче, според световните тенденции при провеждането на подобен род мероприятия, щяло да стане чак към петата година, обясни още Куцев. И добави, че самият той още няма яснота върху счетоводния баланс на дружеството за тази година, понеже финансовите резултати още не били изготвени. Независимо от това общинските съветници авансово бяха информирани, да не залагат големи надежди, че дори и малка част от общинската субсидия може да бъде върната. Хонорарът само на една от групите, гостували в Бургас, надхвърлял 300 000 лева, затова приходите от продажби на билети, например, отивали за разплащане с музикантите.

Някъде там потъват сигурно и печалбите от търговия с храни и напитки през трите фестивални дни. Както ДЕСАНТ вече писа, от кетъринга се облажиха други приближени на местната власт в лицето на избрания от ГЕРБ Димитър Николов – Димчо Грудев от Атака и неуспелия кандидат за кмет Ваклин Стойновски.

Така аранжиран със скандали и съмнения за корупция и в явен конфликт на интереси, „Спирита“ започва да придобива все по ясни очертания. Не за косвена полза става дума, май, а за конкретна. Но пак за наши хора.



От такава публиката, Бургас малко трудно ще усети някога „косвена печалба“ Пълна мистерия е, как фирмената кореспонденция пристига в пощенската кутия, на която пише „Куцеви“ В този блок проформа се помещава „софийската“ фирма  „Спирит фестивалс“

В категории: Бургас , Общини , Разследвания , Горещи новини , Музика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки