А в пода на параклиса – пещера


А в пода на параклиса – пещера
Обгърнат в щедра зеленина, параклисът „Света Троица“ къта екзотична пещера в основите си
01 Октомври 2010, Петък


Преди време ви разказахме за „Светите места на Странджа”, за нейната визитна картичка – т. нар. „манастирчета”, „одърчета” или параклиси. Обещахме ви в следващи броеве да опишем по-подробно някои от тях. Така малко по-късно разходихме читателите си до „Домът на св. Илия край Кости”. Днес ще отворим вратите на един уникален за Странджа храм – параклиса „Св. Троица”, който се



Автор: Яна Славянска

намира в местността Котвините, разположена между селата Визица и Граматиково.

Това, което заварваме в средата на помещението, ни кара да ахнем от изненада. Защото се оказва, че схлупената постройка е изградена върху входа на естествена пещера – една от трите пещери-светилища в тази мистична планина. Не е удудващо, че на това място още през античността е имало езическо капище. А това, че на дъното на пещерата все още се откриват останки от битова керамика показва, че в тази днешна пустощ е имало живот още в древни времена.

Общата дължина на пещерата, оформена в скала от мраморизиран варовик, е 35 м., а денивелацията е 9 м. Стените й са оросени с капки кристално чиста вода, която се стича в малки локвички по земята и за която се вярва, че е аязмена – т. е. лековита. В пещерата се слиза по издълбани в камъка стъпала, а дъното й е оформено като своеобразен олтар, в който има поставена много стара икона, край която поклонниците палят свещи. Поверие от незапомнени времена гласи, че влизайки в тази пещера човек се пречиства от греховете си.

Стара легенда отпреди няколко столетия разказва, че тук е имало голям манастир с калугери. Задала се голяма турска орда и уплашените калугери решили да се скрият в пещерата. Тя има две разклонения и се вярвало, че който тръгне по лявото, никога не се връща. Хората ходели да се молят, тръгвайки по десния проход. В паниката си калугерите тръгнали наляво. В този момент станало срутване, което отрязало пътя им назад и те взели да се задушават. Това един човек от близкото село сънувал, че духовниците са затрупани, събрал съселяните си и отишли да копаят в пещерата – естествено в дясното разклонение, което по принцип се използвало. Но така и не намерили бедстващите монаси. На следващата нощ на същия селянин му се присънил един глас, който му казал, че калугерите са в лявата дупка. Така на сутринта успели ги да спасят, ни живи, ни умрели.

До параклиса „Света Троица“ наистина са открити развалините на по-стара средновековна църква или по-скоро манастир. За него се предполага, че е един от основания от Григорий Синаид манастирски комплекс в Парория – обширна погранична област, в която видният исихаст основава своята школа, превръщайки Парорийската пустиня в една своеобразна Света гора.

През ХІІІ-ХІV в. школата на исихастите в Странджа се превръща в център на формиращата се нова религиозна култура и философия, разпространяваща се на Балканите и в Югоизточна Европа. Тук известно време пребивават Теодосий Търновски, Ромил Видински и Фотий, който по-късно става цариградски патриарх. В Парория е била разгърната освен духовна, но и широка книжовна дейност. Мястото е избрано не случайно. То е усамотено и доста встрани от пътищата, а Странджа е една от най-изолираните обрасти на Балканския полуостров, която се обитава от коренно българско население със съхранени през вековете традиции, премесени с нотки от тракийското езичество. А самият исихазъм изисква тишина и уединение, за да може вярващите чрез вглъбяване и безмълвна молитва да постигнат единение с Бога.

Мюсюлманското нашествие на Балканите слага край на разцвета на този международен духовен център, манастирите и школата са разбити, а монасите са намерили убежище в Атонската Света гора.

Но девствената Странджа продължила да бъде предпочитано място за изграждането на християнски култови сгради и приютила в дъбравите си стотици малки параклиси. Запазеният до днес „Света Троица“ е изграден от ломен камък през 1875 г. Тогава, докато още сме под турско робство, до него ходели само жени на Руса сряда преди едноименния църковен празник, за да почистят и подготвят мястото за честването му. Местните жители и досега го отбелязват със специални ритуали.

До параклиса „Света Троица“ се стига лесно, като има обособен поклоннически маршрут и от село Граматиково, и от отбивка край шосето след село Визица. Преходът сред величествените странджански дъбове наистина е доста дълъг, но пък не е труден и си заслужава да бъде изминат. А и край параклиса има изграден удобен кът за почивка, където човек може да се отмори след дългия път. Само няколко крачки встрани ще се потопите и в сянката на едно от най-старите дървета в тази сакрална планина – 800-годишния лъжник, станал неволен свидетел на всичко случило се на това място още от времето на траките.

Ако решите някога да посетите това наистина феноменално място, добре е да се запасите със силно фенерче, за да си светите, спускайки се по стъпалата в свещената пещера, защото иначе в нея не прониква никаква светлина, а и самият параклис отвътре е неосветен. Носете си и църковни свещи, които да запалите пред старите икони. Ще се върнете в цивилизацията преродени и пречистени от всякакви грехове.



Иконата в дъното на пещерата Олтарът Входът към пещерата От стените на пещерата се процеждат капки бистра лековита вода Под гъстите сенки на дърветата е изграден уютен навес за почивка

В категории: Репортажи , Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки