Пивоварите от Европа се събраха в Лил


Пивоварите от Европа се събраха в Лил
11 Юни 2024, Вторник


Българското участие във форума бе впечатляващо

Автор: Десант

Над 140 презентации, доклади и нови научни решения бяха представени от бирената индустрия на годишния Форум на пивоварите на Европа и на 39-ия конгрес на Европейската пивоварна конвенция. На най-голямото събитие на  сектора, което се проведе във френския град Лил, взеха участие над 800 пивовари, учени, доставчици на суровини, политици, маркетолози, медии, дистрибутори, неправителствени организации и любители на бирата от целия свят.

Фокусът на международната среща за поредна година бе насочен към стратегиите и решенията за иновативна, зелена и силно разнообразна като продуктова гама бирена индустрия. Важно е, че събитието обединява целия спектър на пивопроизводителите - от най-големите до най-малките предприятия, които общо на Стария континент вече са над 11 000.

Верни на традицията, Пивоварите на Европа в трите най-големи и ключови за индустрията пленарни сесии отчетоха икономическия, социален и екологичен принос на бранша.

Производството  и продажбите на бира в страните от ЕС осигуряват работна заетост за 2 милиона души. Всяко едно работно място в пивоварните генерира 15 допълнителни работни места по веригата на доставките, търговията, заведенията и туризма.

Добавената стойност на индустрията надхвърля 50 милиарда евро, от които 25% се генерират от бирените компании, 25 на сто - от свързаните браншове на доставчиците на суровини и материали и 50% - от продажбите през магазините, заведенията и туризма. Годишно в европейските страни се консумират над 36 милиарда литра бира, от които 1.6 милиарда литра е безалкохолната.

В 12 тематични бизнес семинара и 17 научни сесии десетки експерти и производители от пет континента представиха най-новите технологии и методи за повишаване на стандартите в биреното производството. 

Селектирането на подобрени сортове хмел и ечемик, техниките за намаляване на въглеродния отпечатък на индустрията и подходите за растеж и конкурентоспособност бяха най-често обсъжданите теми. Предвид бурното развитие на безалкохолните бира бяха представени нови пивни дрожди, разработени специално за пиво с 0% съдържание на алкохол. 

Българското участие във форума също беше впечатляващо. По специална покана на организаторите за първи път като ключов бизнес лектор беше поканен представител на Съюза на пивоварите в България. Габриела Попова, собственик и управител на една от независимите малки пивоварни у нас, представи предизвикателствата и възможностите за растеж и успех на малките иновативни бирени компании. Техният много бързо развиващ се бизнес  модел е изключително динамичен, с голям потенциал и от все по-важно значение за цялостното представяне на бирената категория и индустрия. 

Голям интерес предизвикват и решенията, които разчитат на инструментите на изкуствения интелект (ИИ) за анализ, контрол  и подобряване в реално време на най-чувствителните етапи в производството. Така например, учени от Чехия и Германия вече са разработили ИИ приложения, с които  могат да контролират запазването на ароматните качества и вкусовата стабилност на различните видове бира при нейното отлежаване и съхраняване. 

С помощта на ИИ  могат да се създават и нови интересни стилове пива със съответните уникални за тях характеристики. Вече възниква цял научен клон, свързан именно с многообразието и нюансите на вкусовите усещания, аромата, цвета и дори възпроизвеждането на мехурчетата в пяната на бирата. И тук трендът е за все по-голямото разнообразяване на стиловете, особено при безалкохолните и нискоалкохолните бири.

В панелите на форума бяха представени и изключително любопитните провокативни изследвания за пивоварните митове, градските легенди и връзката им с актуалните тенденции в бирената култура. 

Тази година най-предизвикателните от тях бяха тезите на белгийския професор по физика Фабрицио Брусела за парадокса на бирата, изследванията на Европейския съюз на потребителите за природата на пивото и еволюцията на стиловете от 1870 г. до 2024 г., презентацията на Брюкселската туристическа асоциация за значението на пивоварните традиции за бирения туризъм и др.

В заключение на годишната си среща Пивоварите на Европа потвърдиха водещите си приоритети от представения през март в Европейския парламент Манифест на пивоварния бранш. И днес призивът към европейски институции и новоизбрани евродепутати е с акцент върху създаването на справедлива, устойчива и небюрократична за развитието на бирения сектор регулаторна среда.

Особено важни за бъдещето на бранша са насърчаването на иновациите, подкрепата за производителите на суровини, стимулирането на все по-широко производство на безалкохолни и нискоалкохолни бири.

Очакванията за ясно и справедливо общоевропейско законодателство включват също регулациите за етикетиране на пивото и другите алкохолни напитки, приключване на уточненията и публикуване до края на годината на новия Регламент за опаковките и отпадъците от опаковки. Неговото изпълнение означава и въвеждане във всички страни на ЕС на депозитни системи за обратно изкупуване на опаковките от бира и безалкохолни напитки.

Това е  проект, по който Съюзът на пивоварите в България вече работи в партньорство с МОСВ, колегите от асоциацията на безалкохолните напитки, сдруженията на търговците, БСК и другите заинтересовани страни.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
next
11.06.2024 17:04:00
0
0
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки