В средата на 2022 г. кабинетът реши да предложи това да е Година на Паисий


В средата на 2022 г. кабинетът реши да предложи това да е Година на Паисий
06 Юли 2022, Сряда


За отбелязването 300-годишнината от рождението на хилендарския монах и 260 години от написването на „История славянобългарска“ тепърва ще се избира организационен комитет

Автор: Яна Славянска

След като преполовихме настоящата 2022 г., правителството в оставка се сети, че през тази година трябва да отбележим най-знаковата годишнина за българската история и духовност – 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“. И почти в средата на юли реши да предложи 2022 г. да бъде обявена за Година на свети Паисий Хилендарски. 

И за да бъде отбелязана достойно (макар че половината от нея вече превали недостойно), на днешното си заседание Министерският съвет прие решение за създаване на Национален комитет на най-високо държавно равнище и на Организационен комитет, който да се заеме с изпълнението на оперативните дейности за честването на значимите годишнини. 

За да не остане по-назад, президентът пък прие тържествата да бъдат под негов патронаж.

Изобщо всякоя възраст, пол и занятие запретна ръкави да почита хилендарския монах на принципа „По-добре късно, отколкото никога“.

Ще е интересно да видим какви мащабни мероприятия ще замислят и организират несъздадените още комитети, които тепърва ще се избират, събират и решават какво да се прави.

По принцип за такива всенародни инициативи подготовката започва години преди това. Но пък нашето подвъпросно правителство, за което не е ясно дали ще продължи да управлява, или ще ходим пак на избори, може да има някакви гениални харвардски хрумки за по-експресно устройване на „достойните“ мероприятия – знае ли човек?!

Апропо, Българската православна църква почита св. Паисий Хилендарски на 19 юни. За кога ли планира светската ни власт честването на 300-годишнината му?! 


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки