Сдружение „Зограф“: Гаврата с творчеството на Майстора нарушава и Закона за авторското право


Сдружение „Зограф“: Гаврата с творчеството на Майстора нарушава и Закона за авторското право
14 Февруари 2022, Понеделник


Вместо да да се засрамят и да си посипят главата с пепел след огромния си гаф, чиновниците в НФ „Култура“ имат нахалството да претендират за по-високи заплати и бонуси

Автор: Десант

Вълна от обществено недоволство избухна заради предстоящата скандална изложба с репродукции на Владимир Димитров - Майстора, в която транссексуални манекени позират както момичетата от картините на големия български художник.

Вместо да оттеглят незабавно отпуснатото финансиране с публични средства на въпросния проект с автор Михаил Вучков, от Национален фонд „Култура“ се хвърлиха пламенно да бранят и защитават очевидната гавра с паметта и с творчеството на Владимир Димитров - Майстора, констатират от сдружение „Зограф“.

Връх на безочието е и изпратената до някои медии официална позиция на Национален фонд „Култура“ по повод мегаскандала, в която се твърди, че „целта на програма „Социално ангажирани изкуства“ е проектите да повдигат публични дискусии и проектът „Другите българки“ го постига с дадената му публичност“, отбелязват от „Зограф“.

От ръководството на НФ „Култура“ пишат също в тази своя позиция, че „проектът е оценен високо от експертната комисия и напълно отговаря на целите и приоритетите на програмата“, както и че щял да допринесе за „създаване на предпоставки за позитивна промяна в нагласите и ангажираността на обществото по различни социални казуси“, а също така и за „генериране на енергия и желание за положителна социална промяна чрез изкуство, което засяга и адресира обществено значими социални теми“, посочват от сдружение „Зограф“.

От неправителствената организация смятат, че отпускането на държавно финансиране за въпросната гавра с творческото наследство на Майстора е пример за нецелесъобразно пилеене и прахосване на парите на българските данъкоплатци, а по тази причина ще настояват за извършване на сериозни структурни и персонални промени в Национален фонд „Култура“.

Налага се спешно да бъде избран и Обществен съвет към Национален фонд „Култура“, участниците в който ще направят необходимото парите на данъкоплатците да не бъдат разхищавани за финансиране на скандални изяви от типа на проекта „Другите българки“, настояват от „Зограф“.

Окарикатуряването на творчеството на Владимир Димитров - Майстора с предстоящата фотоизложба с автор Михаил Вучков само по себе си не е само откровен кич, но е и грубо нарушение на Закона за авторското право и сродните му права, който осигурява закрила на художествените произведения, така че очакваме адекватна и бърза реакция по казуса и от Министерство на културата, заявяват от „Зограф“.

Ако такава логична реакция обаче не последва, не бива да се учудваме, ако на някоя от следващите си сесии Национален фонд „Култура“ реши единодушно да подкрепи и финансира с публични средства проекти, осмиващи и творчеството на знакови фигури в българското изобразително изкуство от ранга на Иван Мърквичка, Антон Митов, Ярослав Вешин, Николай Павлович, Никола Петров, Златю Бояджиев или Цанко Лавренов, заключават от гражданското сдружение.


В категории: Новини , Коментари

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
РСМ да плати авторски права
15.02.2022 09:20:41
0
0
Защо България не настоява книгите като "Български народни песни" на братя Миладинови, тоест: книги, написани от самодекларирали се българи, родени в Пиринска Македония или в РСМ да бъдат печатани в РСМ само ако северномакедонските издателства платят авторски права или на живите роднини на съответните автори (в случай те имат българско етническо самосъзнание), или на самата българска държава (в случай че авторите нямат живи роднини или роднините са македонисти)???
Освен това, България да настои такива книги да се печатат в РСМ само ако се спазва напълно оригиналния текст.
Значи, където пише "българин" в оригинала на "Български народни песни" на братя Миладинови да не се пре-печатва "македонци" и т.н.
А за миналите случаи за неплащане на авторски права и/или изопачаване на текста съответните издателства да платят компенсации.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки