Валери Симеонов начело на наша делегация в Унгария по случай Деня на българо-унгарското приятелство


Валери Симеонов начело на наша делегация в Унгария по случай  Деня на българо-унгарското приятелство
19 Октомври 2021, Вторник


19 октомври е единственият ден за приятелство с друга държава, утвърден от българското Народното събрание

Автор: Десант

Редовното заседание на Унгарския парламент бе прекъснато, за да може председателят му Ласло Кьовер да приветства с „добре дошъл“ лидера на НФСБ Валери Симеонов. Бившият вицепремиер и зам.-председател на 44-то Народно събрание е начело на наша делегация, която е на посещение в Унгария по случай Деня на българо-унгарското приятелство 19 октомври.

Денят на св. Иван Рилски Чудотворец 19 октомври е и ден на българо-унгарската дружба, утвърден с решение на парламентите на България и Унгария. Това е единственият ден за приятелство с друга държава, утвърден от българското Народното събрание. В основата на решението застанаха през 2016 г. лидерът на НФСБ Валери Симеонов и народните представители на патриотичната партия.

Работната програма на делегацията днес започна с посещение в Парламента на Република Унгария. Думата бе дадена и на депутата Симеон Варга, българин по произход, който произнесе вълнуваща реч на български и унгарски по повод на Деня на българо-унгарското приятелство.

В приветствието си Миклош Шолтес – Държавен секретар на Унгария, изтъкна специалните заслуги на България за опазването на европейските граници  и в частност заслугите на Валери Симеонов за изграждането на защитното съоръжение по границата с Република Турция.



Валери Симеонов получи представителен подарък от председателя на групата в Унгарския парламент за приятелство с България  г-жа Моника Дунай.

Водената от Симеонов делегация, в която участва и посланикът ни в Унгария Христо Полендаков, продължава посещението си със срещи с българската общност, представители на бизнеса и дейци на културата и образованието.



Припомняме, че през март, тази година в навечерието на националния празник Валери  Симеонов бе отличен с най-високото отличие на Българското самоуправление  в Унгария – наградата „3 март“. Призът му бе присъден за изключителни заслуги към българската общност в Унгария и бе връчен у нас на официална церемония в Народното събрание от държавния секретар на Министерския съвет на Унгария Миклош Шолтес.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки