Откриха документална изложба, посветена на 125 години организирано тракийско движение в България


Откриха документална изложба, посветена на 125 години организирано тракийско движение в България
Снимки: Авторът
21 Август 2021, Събота


Началото му поставят на 12 май 1896 г. бежанци и изселници от Одринска Тракия, които основават във Варна дружество „Странджа

Автор: Диана Славчева

В рамките на Националния възпоменателен събор на Петрова нива край Малко Търново, с който бе отбелязана 118-годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание в Странджаенския край, на поляната в историческата местност бе открита документална изложба по повод 125 години организирано тракийско движение в България. 

На 12 май 1896 г. бежанци и изселници от Одринска Тракия основават във Варна дружество „Странджа“. С това се поставя началото на организираното тракийско движение в България.  



В 20 богато илюстрирани табла изложбата под открито небе на Петрова нива проследява въоръжената борба на тракийските българи в началото на ХХ век и участието им в освободителните борби в Македония и Тракия, както и във войните за национално обединение.

Специално внимание е отделено и на символите на тракийските дружества в България, а също и  на опазването на тракийското културно-историческо наследство.


В категории: Добри Вести , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки