Българската минерална вода е здравословна капсула на времето


Българската минерална вода е здравословна капсула на времето
20 Май 2020, Сряда


Вижте по какво се различават находищата й в България

Автор: Десант

Истинска капсула на времето са българските находища за минерална вода. Образувани преди милиони години, те придават специфични особености и многообразие от здравословни предимства на химическото съединение H2О или водата, без която животът не би бил възможен.

България е на второ място по запаси на минерални води в Европа – отстъпваме първото единствено на островна Исландия. У нас са известни над 200 хидроминерални находища с голямо разнообразие на скалния състав. Достигаща на повърхността от стотици метри дълбочина, българската минерална вода осигурява микро- и макроелементи за правилно функциониране на човешкия организъм.

Тайната сила на скалите

Образуването и подхранването на повечето от находищата за минерална вода се осъществява при инфилтрация на валежни води в резервоарите им в напукани разломни зони. Първият досег на водните капки е със скалите, през които те преминават.

Минералната вода се формира дълбоко в земните недра при голямо налягане и повишена температура – често пъти до 100оС. Докато преминават през земните пластове, капките вода се насищат с минерали, газове и биологично активни компоненти, намиращи се в скалите от стотици хиляди, а дори и милиони години. Именно съприкосновението с тях е причината за разнообразието от характеристики, което минералната вода може да има в зависимост от своето находище.

Палитра от минерали

Минералните води могат да се класифицират по различни показатели – степен на минерализация, състав на минералите, температура на водата, алкалност и др. Всеки вид вода може да съдържа различни разтворени химически вещества в количества, които зависят от възрастта на скалите и техния вид.

В този смисъл разнообразието на минералните води се дължи най-вече на скалния състав и колкото по-голямо е това разнообразие в зоната на находището, толкова по-богата на различни компоненти е водата. Дълбочината на самото находище не оказва влияние върху минералния състав на водата, а има отношение само към неговата надеждна защита от външни влияния.

Концентрацията на различните вещества е по-голяма във вода с произход от лесно разтворими скали (варовик), а може да достигне нулеви стойности при води от неразтворими скали (гранит, базалт). В тази връзка важен критерий за въздействието на минералната вода върху организма на човека е нейната степен на минерализация.

Минерализацията на даден вид вода се определя от количеството минерали, разтворено и измерено в милиграмове на литър вода. В България повечето минерални води се отличават със слаба до умерена минерализация (с концентрация на минерали до 500 мг /л). Това позволява тези води да се консумират непрекъснато за оптимална хидратация и снабдяване на организма с полезни вещества в напълно натурален вид.

Къде са разликите?

Специфичният скален профил на всяко находище придава на всяка минерална вода отчетливи особености и същински букет от полезни вещества. Сред тях са макроелементите калций, натрий, фосфор, магнезий и хлор и микроелементите желязо, мед, молибден, манган, селен, хром, флуор и йод.

Макроелементите са жизнено важни за функционирането на тялото. Дефицитът им се отразява негативно върху човешкото здраве. Микроелементите влизат в състава на ензимите и хормоните и влияят върху процесите на размножаване на клетките, растеж, кръвообразуване и др. Недостигът или излишъкът им води до сериозни нарушения в обмяната на веществата.


Илюстрация: interimage.bg

Концентрацията на определени елементи в минералната вода е предпоставка за различен здравословен ефект върху човешкото здраве.

Силициевите води с наличие на силиций над 40 мг/л са подходящи при стомашно-чревни заболявания, подобряват смущенията в обмяната на пикочната киселина, забавят атеросклеротичните процеси.

Силицият повишава устойчивостта на тялото при стрес или замърсяване и поддържа имунитета. Сред най-важните му функции е детоксикацията. Според Центъра за контрол на заболяванията на САЩ човек приема между 7-9 г дневно алуминий с храната, но едва 1% от него се абсорбира от тялото. Консумацията на литър минерална вода, богата на силиций, ускорява премахването на токсичния алуминий чрез бъбреците.

„Силицият е структурен елемент, който е отговорен за метаболитните процеси в тялото. Той има способността да улавя и извежда от организма вредните вещества, а също така спомага за здравината и еластичността на тъканите, мозъчните функции и състоянието на нервната система. Силицият играе важна роля и за поддържането на силен имунитет“, коментира д-р Владислав Младенов, уролог в УМБАЛ „Александровска“ в София.

Водите с повишено съдържание на метасилициева киселина указват благоприятно въздействие върху процесите на стареене. Те действат като натурален овлажнител, подпомагат образуването на колаген и серамид, забавят стареенето на кожата и стимулират метаболизма. „Необходима е за възстановяване на колагена. Действа подобно на лепило, като осигурява сила, гъвкавост и устойчивост на съединителните тъкани”, споделя американският лекар-натуропат д-р Изабел Шаркар.

Флуорните минерални води, съдържащи флуор над 1,5 г/л, са особено подходящи за профилактика на зъбен кариес и превенция на пясък и камъни в бъбреците.

Минералните води с повишено съдържание на калций и сулфидни елементи имат благотворно влияние върху опорно-двигателния апарат, костите, мускулите и тъканите и подобряват физическата издръжливост на организма. Богатите на желязо и арсен минерални води имат положителен ефект при анемии и дават енергия на тялото. Минералните води с магнезий са полезни при неврози и стрес.

Благодарение на високите температура и налягане в съчетание с дефицита на свободен кислород водата ефективно се пречиства по естествен начин. Възрастта на скалите, изграждащи водните резервоари, надхвърля 20 милиона години.

При някои от находищата тежестта на водонепропускливите седиментни скали в комбинация с тектонски процеси от миналото позволява на водата да излиза на повърхността, без да бъде изпомпвана. Колкото по-надълбоко в земните недра е разположено водното хранилище, толкова по-защитени са водните ресурси.

Въпреки това екологичният статус на даден район също има отношение към чистотата на минералните води. В екологично запазени райони без промишлени обекти и интензивно селско стопанство няма рискове от замърсяване на въздуха, почвите и подземните води с промишлени отпадъци, пестициди и др.

Ето защо когато избираме на каква минерална вода да се спрем, е добре да проверим на етикета за региона, в който се намира находището, както и специфичния състав на съдържанието, защото именно това отличава една вода от друга.


В категории: Добри Вести , Здравословно хранене

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки