Масов мор на риба в река Ропотамо, екоинспекцията търси причините


Масов мор на риба в река Ропотамо, екоинспекцията търси причините
Снимки: Авторът
13 Юли 2019, Събота


Сигнал е подаден до РИОСВ – Бургас и до Басейнова дирекция, чакат се резултатите на пробите от водата

Автор: Светлана Николова

Рибата в река Ропотамо в едноименния резерват, в близост до атракцията „Разходка с лодка“ край Приморско, масово измира.



Речните води изглеждат мътни и имат червеникаво кафяв цвят, а миризмата, която се носи от тях е нетърпима. За това сигнализираха притеснени туристи и местни жители, станали свидетели на смущаващата гледка.

Веднага са подадени сигнали до регионалната екоинспекция в Бургас, както и до Басейнова дирекция. Взети са проби от водите в близост до единствената мандра в района, до местата за заустване на пречиствателните станции, както и в близост до лодкостоянките, научи Десант.



Резултатите от пробите все още не са огласени. Местните капитани и лодкари обаче вече имат версия за случилото се. Според тях било много възможно във водите на реката да са изхвърлени отпадъци от химически тоалетни.

Кафявият цвят на водата те обясняват с цъфтежа на планктона по това време. Преди седмица им направило впечатление, че на няколко места реката променя цвета си в зелено, което означава, че там плактонът е загинал. Малко по-късно започнала да изплува и мъртвата риба.

Случвало се е в големите жеги на повърхността на водата кислородът да не достига и това е водило до смъртност на по-дребните риби. Но такъв мор като този преди няколко дни досега не сме виждали, казват лодкарите, които возят туристи в реката от години.

Какво ще покажат резултатите от изследваните проби и замърсени ли са водите на Ропотамо, предстои да разберем.


В категории: Новини , Природа

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки