Във Възрожденската механа на „Етър”-а залагат на традиционната българска кухня


Във Възрожденската механа на „Етър”-а залагат на традиционната българска кухня
Снимка: ЕМО „Етър“
18 Април 2019, Четвъртък


Подбрани са стари рецепти, записани от музейните специалисти при направени от тях през годините проучвания

Автор: Десант

В „Етър”-а вече посреща гости обновената Възрожденска механа. Независимо дали ще седне на някоя от масите на двора, ще се качи на чардака или ще предпочете вътрешността – топла през зимата и прохладна в летните жеги, човек има усещането, че е в ХІХ век, а на практика постройката е току-що съградена.

Основната идея е да се съхрани и представи традиционната кухня в характерна българска обстановка. Важното за екипа, който е ангажиран с Възрожденската механа, е в нея да работят повече млади хора, за да усвоят рецептите от миналото, които стават все по-предпочитани и днес.

„Съвместно със специалистите от музей „Етър” сме избрали и стари рецепти, записани от тях при направени през годините проучвания. Нека вземем например подправките, използвани навремето от българките при приготвяне на техните гозби. И днес могат да бъдат открити около нас и са лесно достъпни, но често се забравят, за сметка на масовите овкусители в търговската мрежа. 

Образно казано, ние гледаме да ги откъснем едва ли не от градината на баба. Продуктите, които използваме са пресни, правим всичко възможно да стоят далече от фризера" - казва управителят на заведението Милен Стефанов.

Ястията, които се предлагат в механата, са съобразени със сезона и с празничната обредност на българите. При възможност готвачите се съобразяват и с традициите на региона.

През пролетта например тук може да се опита каша от коприва и спаначена чорба.

На Великден ще се предлагат яйца, боядисани с естествени багрила, както и характерни за този ден ястия.

На Гергьовден може да се поръча агнешко по гергьовски. А през есента ще се сервира тиква, пълнена със стафиди или тиквена супа.

Менюто не е голямо. Пица в него няма, защото готвачите са майстори на българската, а не на чуждата кухня. Затова предлагат вместо култовия италиански кулинарен „шаблон" етърска пърленка.


В категории: Новини , От кухнята на баба , Кухнята на българите

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки