Знаем ли какъв хляб ядем?


Знаем ли какъв хляб ядем?
03 Октомври 2018, Сряда


Напоследък се наблюдава засилен интерес към възстановяване на традиционните и вековни ценности на българите, като приготвянето на квасен хляб е една от тях

Автор: Силвия Горанова

Хлябът е част от автентичния живот на българите, знак за гостоприемство, а трапеза без хляб е немислима у нас. Така че, хляба е част от менюто по нашите земи от векове, но не и този, който се консумира днес. Той е доста по-различен от традиционния, който са замесвали нашите баби.

Основната цел на съвременния хляб е да има търговска трайност, за да не се налага прекомерното му бракуване в търговската мрежа. Поради това той съдържа редица некачествени за храносмилането съставки, придаващи му по.голяма техническа трайност.

В народната традиция у нас са се наложили две технологии за приготвяне на хляб и хлебни изделия – квасен хляб (с квас) или содена питка (със сода).

При квасения хляб тестото втасва много бавно, като ферментира и развива по-специфичен кисел вкус, поради което е много по-здравословен, защото квасните бактерии преработват сложните въглехидрати на пшеницата и ги правят по-лесно усвоими за човешкия организъм.

Основно преимущество на хляба с квас е, че не нарушава, а даже регулира естествената микрофлора на стомаха, което е благоприятно за процесите на метаболизъм.

Но приготвянето на хляб с квас отнема повече време от колкото ако се ползва готова мая, а е и по-трудоемко. Поради това този начин за хлебопроизводство постепенно се е забравил през последните 70 – 80 години и в днешно време сме преминали основно на масово производство на т.н. заводски хляб.

Напоследък се наблюдава засилен интерес към възстановяване на традиционните и вековни ценности на българите, като приготвянето на квасен хляб е една от тях.

Мая за хляб

Днес, установеният и обичаен начин да се меси хляб е като се използва готова промишлена мая, произведена в специализирано предприятие. Производството на мая се основава на замесване на брашно с вода и протичащите в тази смес биологични процеси, основаващи се на активна ензимна симбиоза на българската млечна бактерия Lactobacillus sanfranciscensis и гъбичната Candida milleri.

Но в случаят с маята, по специална технология, се оставят само гъбичните бактерии, които предизвикват по-бързо втасване на хляба, но му придават по-малко живот и водят до последващо мухлясване при престояване, защото маята е концентрирана маса от дрожди (живи микроорганизми), докато в кваса се съдържат както дрожди, така и полезните бактерии лактобацилус – вид пробиотици.

Квас за хляб

За разлика от маята, приготвянето на квас се основава на естествен процес за набухване, който се явява първоначалната, древна форма на маята, която е открита най-вероятно по времето на египтяните (според археологични данни от 1 500 г. пр. н.е. в древен Египет) и използвана най-масово по целия свят до около средата на миналия век.

В него съществуват както млечни бактерии, така и гъбени бактерии. С други думи, кваса е естествена ферментация на тестото, което е вид ферментирала каша, приготвена от вода и брашно. Вода, брашно и бактерии.

Ферментирането на кваса се основава основно на симбиозата на Лактобациликус бактерия (Lactobacillus sanfranciscensis) и гъбичната мая (Candida milleri), но също и на редица други биологични процеси.

Посочените по-горе бактерии са близки и сходни с тези, от които се заквасва легендарното българско кисело мляко. Квасните бактерии, вложени в приготвянето на традиционен пълнозърнест хляб, преработват сложните въглехидрати на пшеницата и ги правят по-лесно, пълноценно и качествено усвоими в червата на човека.

Натуралната домашно приготвена закваска няма почти нищо общо с различните видове мая, продаване в магазините за хранителни стоки и за разлика от тях, е значително по-истинска, полезна и вкусна.
Източник:d-rmario.com

Очаквайте подробности за специална технология за подготвяне на квас в домашни условия.


В категории: Новини , Културен Десант , От кухнята на баба , Кухнята на българите , Здравословно хранене

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки