НИМ организира етнографска експедиция в село Добърско


НИМ организира етнографска експедиция в село Добърско
16 Юли 2018, Понеделник


Започва цялостно проучване на културното наследство в района, част от което е средновековният храм "Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат"

Автор: Десант

Националният исторически музей (НИМ) организира етнографска експедиция и проучвания в района на един от своите филиали - с. Добърско.

Добърско се намира в община Разлог, а местоположението му е важен фактор за неговото икономическо и културно-демографско развитие. Районът има богато културно наследство; компактно в етнографско отношение българско население, което съхранява и пренася през годините традиции и фолклор.

Средновековният храм "Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" е филиал на НИМ, паметник под защитата на ЮНЕСКО и недвижима културна ценност от национално значение. Той е сред най-атрактивните и посещавани паметници в региона, откроявайки с. Добърско като пазител на историческата и културната памет.

Самодейната група за автентичен фолклор от селото, създадена преди половин век, е вписана през 2012 г. в Националната система на живите човешки съкровища като „Добърски баби – пазители на традиционния обред Водици”.



Теренните експедиции ще се проведат в периода 18-24 юли и 17-21 август 2018 г., а цялостните резултати се предвижда да бъдат представени и публикувани през 2019 г.

Екипът, съставен от специалисти етнолози от НИМ и учени фолклористи от ИЕФЕМ – БАН, има за цел да проучи различни елементи от цялостното материално и нематериално културно наследство в селото и в региона. Сред основните набелязани теми за изследване са народен календар, занаяти и поминък, традиционно облекло, народни вярвания и мироглед, религиозна култура, музикален фолклор и словесни традиции.


В категории: Новини , Общини , История , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки