Какво е да си медицинска сестра в България


Какво е да си медицинска сестра в България
11 Май 2018, Петък


600 лева – на толкова е оценено милосърдието в страната ни. Унизително ниските заплати вдигат на крак цялото сестринско съсловие на 12 май

Автор: Севдалина Пенева

Над 3 000 медицински сестри, лаборанти и акушери от цялата страна са заявили участие в първия си национален протест, който ще се проведе на 12 май, на площад „Независимост“ в столицата.

На тази дата отбелязваме Международния ден на сестринството. Какви са причините българските специалисти по здравни грижи да заменят празника с протест и какви са техните основни искания, разговаряме с Даниела Христова от отделението по гастроентерология на УМБАЛ-Бургас, която на девети май бе отличена като „Медицинска сестра на годината“ за 2017-та в морския град.



Даниела Христова има трудов стаж като медицинска сестра повече от 27 години. В момента е старша сестра в отделението по гастроентерология на УМБАЛ-Бургас. Дългият й професионален път не й носи обаче никакви бонуси. Както повечето си колежки, тя дава понякога по две последователни дежурства, след което отива да работи на още две, три места. 

Защото парите не стигат. Точно това е и едно от основните искания на съсловието на специалистите по здравни грижи – по-високо трудово възнаграждение.

„Срамувам се да кажа, че основната ми заплата е 600 лева. Не е променяна от 7-8 години. Ако така останат нещата, догодина възнаграждението ми ще се изравни с минималната работна заплата за страната, което е обидно. Обидно е за годините на обучение, за образованието, за непрекъснатите квалификации“, казва сестра Христова. 

За сравнение, заплатата на санитарите, които не носят никаква отговорност за болните пациенти, е 560 лева. Тези 40 лева разлика са унизителни за съсловието на сестрите, които, за да упражняват професията си, трябва да имат най-малко бакалаварска степен на обучение.

Разбира ли обществото в какво се състои сестринството обаче?

„Обществото не е наясно в какво се състои нашата работа. Когато човек няма здравословен проблем, той не може да оцени труда на една сестра в болнично отделение. А нашата професия е хуманна, за нея трябва да имаш душа и сърце. Лично мен сестринството ме научи на голяма самодисциплина и самоконтрол. Милосърдието е основната добродетел в нашето съсловие“, казва още Даниела Христова.

Добродетелите обаче трудно се проявяват, когато умората от непрекъснатите дежурства си казва своето. Трябва да си много борбен човек, за да се справиш, казва бургазлийката и добавя – работата без почивка на няколко места се отразява и на здравето, и на психиката.

„Тази моя професия както много ми е дала, така и много ми е отнела. Отнела ми е часовете, прекарани със семейството“, казва тя.

Въпреки трудностите и ниското заплащане обаче, сестра Христова твърдо е решена да остане в България: „Аз никога не съм искала да работя навън и съм силно убедена, че никога няма да отида да работя в чужбина. Искам да работя в родината си и да бъда полезна тук, а не да ставам бяла робиня в чужбина.“ 

Освен да се присъединят към протеста на 12 май, по повод Деня на сетринството Даниела Христова съветва младите си колеги, които тепърва прохождат в професията: „Ако са избрали тази професия, да я приемат като призвание, да я работят с любов, независимо от възнагражденията. Не всичко е пари на този свят“, казва тя, но добавя, че парите са необходими за нормалното съществуване.

*
Протестът на медицинските работници е обявен за 12 май, от 11,00 часа на площад "Независимост" в София.

Протестните действия са организирани от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи с подкрепата на Федерацията на синдикатите в здравеопазването - КНСБ и Конфедерацията на независимите синдикати в България.

Като сериозни проблеми съсловието изтъква недостига на кадри, липсата на млади специалисти в здравеопазването, ниските заплати и липсата на диференцирано заплащане и др.

Към момента в България работят приблизително 25 000 медицински сестри, а на системата са нужни още 30 000. Акушерките наброяват 4000, а са необходими още толкова. Средната възраст на медицинските сестри е 53 г., а на акушерките 51 г.

Декларация с исканията на съсловието, адресирана до председателя на Здравната комисия в 44-то Народно събрание, министър-председателя и министъра на здравеопазването, ще бъде прочетена по време на протеста.

В декларацията са записани основните им искания:

1. Политическо съгласие за развитие на здравните грижи в България и разработване на национална стратегия и план за действие до 2021 г.

2. Промяна на модела на финансирането на здравната система, която да доведе до достойно оценяване на труда ни - стартова заплата в размер на три минимални работни заплати за страната.

3. Задължително спазване на Колективния трудов договор, за да се постигне диференцирано заплащане на труда ни, съобразно придобитата квалификация.

4. Ясна визия за кариерното ни развитие - задължително участие на държавата и работодателите в кариерното израстване и продължаващото обучение.

5. Приемане на стандарти с ясен регламент за необходимия брой медицински сестри, акушерки, фелдшери/лекарски асистенти, рехабилитатори, медицински и рентгенови лаборанти, спрямо броя на пациентите в болниците, в кабинетите, в лабораториите, децата в детските ясли, градини и училища, в домовете за медико-социални грижи и във всички структури, където полагаме висококвалифициран труд на ръба на оцеляването.


В категории: Новини , Медицина

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Маргарита Атанасова
11.05.2018 23:36:29
2
0
Подкрепям
1
Маргарита Атанасова
11.05.2018 23:36:21
1
0
Подкрепям
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки