Петиция призовава бившата Мъжка гимназия в Бургас да не се санира, за да се запази автентичния й вид


Петиция призовава бившата Мъжка гимназия в Бургас да не се санира, за да се запази автентичния й вид
25 Октомври 2017, Сряда


Сградата е един от ценните образци в морския град на архитектурния модернизъм от периода между двете световни войни

Автор: Яна Славянска

Планиран ремонт на сградата на бившата Мъжка гимназия в Бургас е на път да унищожи автентичния вид на култовото за образованието в морския град здание.

Васил Макаринов и Теодор Караколев от Групата „Български архитектурен модернизъм“ и д-р арх. Любинка Стоилова – член на DOCOMOMO International, обнародваха в началото на седмицата апел до бургаския кмет и местния парламент за запазване на автентичността на постройката.

Те изтъкват, че сградата на бившата мъжка гимназия, в която понастоящем са настанени Профилираната гимназия по романски езици „Г.С. Раковски“ и ППМГ „Академик Никола Обрешков“, е един от ценните образци в морския град на архитектурния модернизъм от периода между двете световни войни.

"Тя е една от най-големите обществени сгради в Бургас в тази стилистика, представя специфични за епохата похвати, което я прави ценна част от архитектурната и строителна история на града. През годините на своето съществуване сградата, проектирана от известния архитект Храбър Попов (1938-42 г.), е претърпяла различни промени (пристройка, подмяна на дограма и др.), но все още пази духа на междувоенната архитектура и строителна практика от периода" - изтъкват инициаторите на подписка, целяща да запази автентичния вид на училището.

Те подчертават, че негова важна стилистична характеристика е фасадната облицовка – партерът е изпълнен с тъмен грубо обработен камък, който контрастира с бялата гладка облицовка на горните етажи – често прилаган похват при обществените (и в частност училищните) сгради от 30-те и 40-те години на миналия век.

"Специфични за представителния вид на сградата са решението на централния вход с елегантно подвеждащи извити фасадни стени, и широките прозорци на класните стаи, осигуряващи обилното им осветяване.

Оформлението на последния атичен етаж създава характерна „рамка“ на композицията – изтеглен навътре ред от по-малки прозорци" - се казва още в апела, като се уточнява, че тези похвати са материални показатели за историческата ценност на зданието на бившата Мъжка гимназия и я превръщат във важна част от културната памет на Бургас – град, който има всички основания да се гордее със своето минало.

"Съществено за всяка културна ценност е запазването на нейната автентичност. Обичайната практика при ремонти на училищни сгради в България и проектът за унифициране на външния вид на училището в Бургас със съвременната съседна постройка за спорт са притеснителна индикация, че това материално културно наследство може да бъде загубено" - категорични са специалистите.

Те са на мнение, че поставянето на каквато и да е изолация върху каменната облицовка ще погуби автентичния вид на сградата и ще компрометира нейните безспорни характерни естетически достойнства.

„Редица изследвания и тополотехнически експертизи през последните няколко години отхвърлят нуждата от саниране на фасадни стени с изолация, чиято трайност е не повече от 10 години, особено при масивни сгради отпреди Втората световна война. Съвременните технологии позволяват различни енергоефективни мерки без унищожаване на фасадните стилистични характеристики – например, чрез вътрешна високоефективна мазилка" - обръщат внимание авторите на апела.

Те са единодушни, че България трябва да опазва достойно своето културно наследство и обръщат внимание, че в Бургас има отлични примери за спасяване на образци на модерната архитектура – като бившето Морско казино, успешно адаптирано наскоро в културен център

Затова и се надяват сградата на ППМГ „Академик Никола Обрешков“ и ПГРЕ „Г.С. Раковски“ да стане още един от тези добри примери на осмислена грижа за културното наследство в Бургас. Ще има ли кой да ги чуе?


В категории: Населени места , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки