НИМ показва за първи път пред широка публика сребърното съкровище от с. Йонково


НИМ показва за първи път пред широка публика сребърното съкровище от с. Йонково
Сребърното съкровище от с. Йонково ще е акцент в новата изложба на НИМ
18 Август 2017, Петък


Ще имаме уникалния шанс да видим отблизо непредставяни досега експонати на Националния исторически музей. Те ще напълнят временно опразнената зала 2 заради гостуващата изложба в Норвегия „Легенди в злато. Тракийски съкровища от България”

Автор: Силвия Горанова

Във връзка с предстоящата изложба „Легенди в злато. Тракийски съкровища от България“, някои от основните експонати на Националния исторически музей (НИМ) ще бъдат представени в музея в Берген, Норвегия от 1 септември.

За сметка на това посетителите на музея ще могат да видят нови, рядко показвани и непоказвани досега експонати. Зала 2 на Националния исторически музей бе обновена и в нея са представени нови, емблематични паметници на торевтиката, на пластиката и изкуствата и др., съобщава директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

Подновената експозиция традиционно акцентира върху сребърни съкровища, парадно и бойно въоръжение на тракийските войни и предмети от проучени богати гробни комплекси в България, някои от които се показват за пръв път.

Новост в експозицията е „Сребърното съкровище от с. Йонково“ (III век пр.Хр.). То включва купа с полусферична форма, каликс и фрагменти от устие на ритон с врязана украса от бръшлянова клонка. 

Редки и изключително интересни паметници са показаните за първи път изящни предмети от стъкло – фигура на птичка (V-III век пр. Хр.), стъклен амфориск, прешлени, мъниста (III-II век пр. Хр.). Това е единствената изцяло запазена фигурка на птичка у нас, достигнала до наши дни.



Разказът за тракийското въоръжение е допълнен от непоказвани кнемида (наколенник) от IV век пр. Хр. от Хаджидимово, Гоцеделчевско и върхове на копия, ножове и др.

За първи път пред широката публика са представени и теракотите от Мулетарово (III-II век пр. Хр.).



Фигури на богиня (Персефона), на Дионис и Ариадна, стилизирани фигури на бикове, чаша „мегарски тип“ представят част от културно-историческото наследство от една географска област (Югозападна България), която тепърва ще бъде детайлно проучвана.




Разнообразието от накити (торкви, гривни), бронзова (посребрен диск от огледало с триизмерно изображение на богинята Нике, управляваща двуколка, теглена от два коня) и керамична пластика (Антефикс - глава на Херакъл – покрита с лъвска кожа и Антефикс – глава на Атина Палада с коринтски шлем), чернофирнисови и червенофигурни съдове с изящни сцени (лампа, кратери, скифоси, кантароси, хидрии, кани и т.н.) ще обогатят представата за живота и мисленето на траките в периода V –I век пр. Хр.


В категории: Новини , История , Духовни средища , Античност , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки