Международният панаир на традиционните занаяти в "Етъра" събира майстори от близо и далеч


Международният панаир на традиционните занаяти в "Етъра" събира майстори от близо и далеч
Снимки: ЕМО "Етър"
10 Август 2017, Четвъртък


Представяните от тях предмети са ръчно изработени и са живата връзка с националните или местните художествени традиции

Автор: Десант

По традиция всяка година в началото на месец септември в Етнографски музей на открито „Етър“ край Габрово се събират майстори от близо и далеч, за да представят своите занаятчийски умения и уникалните си изделия пред многобройните посетители на Международния панаир на традиционните занаяти. Тази година той ще се проведе от 2 до 6 септември.

Това е единственият панаир, организиран по музейна концепция и при строго придържане към традициите. Той е призван да образова и възпитава, както и да популяризира опазването на културното наследство. 

В тазгодишното му издание ще се включат над 120 участници от цял свят, като представяните от тях предмети са ръчно изработени и са живата връзка с националните или местните художествени традиции. В изложението ще участват майстори от България, Република Южна Африка, Судан, Хърватия, Сърбия, Русия, Румъния и др.

Международната майсторска надпревара през 2017 г. ще е по иконопис. Зографи от България, Русия, Украйна, Румъния и Албания ще популяризират традиционните иконографски школи, характерните за тях техники, сюжети и материали. Победителят в Надпреварата получава Голямата награда „Сребърна хлопка” и правото на самостоятелна изложба в ЕМО „Етър”.

На 2 септември е откриването на изложбата–базар „Текстилни изделия”, с която се представя Марияна Георгиева от Пловдив, победител в Майсторската надпревара „Тъкане на колани на кори” през 2016 г.

За първи път в рамките на Панаира се провежда Младежка секция, в която ще участват ученици от Националната художествена гимназия „Димитър Добрович” в Сливен, Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов” в Пловдив и Националната гимназия по приложни изкуства „Тревненка школа”. От 3 до 5 септември те ще имат възможността да представят своето творчество пред зографите, участници в Майсторската надпревара.



На 2 и 3 септември в ЕМО „Етър” може да се види изложението-базар „Традиционни техники за украса и багрене”, по време на което ще бъдат представени боядисване с растителни багрила, украса на традиционно облекло, басмаджийство, изработването на декоративни плъсти, изделия от царевична шума, багрене на гайтан и украса на родопски терлици.

За пръв път в историята на Панаира има специално обособено пространство, където съвременни творци да представят свой „прочит” на традиционни занаяти. От 4 до 6 септември на това изложение-базар, наречено „АртЗона“, може да се види развитието и модерното приложение на стари техники за шиене, плетене, украса и багрене. Произведенията са уникални и са само ръчна изработка.

XIII Международна научна конференция „Народните занаяти – минало, настояще и бъдеще“ ще бъде открита на 4 септември и в нея участие ще вземат 42 български и 7 чуждестранни специалисти от Хърватска, Румъния, Сърбия, Судан, Македония.

На 2 септември е откриването на изложбата „Традиционни занаяти от Иран”, която представя произведения на традиционната иранска миниатюра и калиграфия, както и предмети на традиционните ирански занаяти – „каламзани” ( гравиране върху метал), „минакари” (емайлиране) и „хатамкари” (инкрустация върху дърво).

На 4, 5 и 6 септември посетителите на ХV Международен панаир в ЕМО „Етър” ще могат да се запознаят с възстановки и демонстрации на занаяти и домашни занятия от традиционния бит на българите – биене на масло в балканска мандра, пушене и сушене на сини сливи, приготвяне на мармалад, демонстрация и обучение в ковачество и мелене на царевица във воденица-караджейка, построена през 1780 г.



ХV Международен панаир на традиционните занаяти предлага музикална и танцова програма с изпълнения на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“, Фолклорен ансамбъл „Зипка“ от Хърватия, Вокална група „Авигея“, Габровски фолклорен ансамбъл „Сивек”, Димитър Льолев квартет и Оркестър „Габрово”.


В категории: Новини , Традиции , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки