Жената, която зографисва икони в сянката на свети Николай от Караш


Жената, която зографисва икони в сянката на свети Николай от Караш
Снимки: Авторът
31 Юли 2017, Понеделник


Иконописка Аглая Грънчарова някога била една от прочутите дизайнерки на тоалети от рисувана коприна

Автор: Жан Соломонов

На една баирчинка, както си му е и редно, се издига малка, кокетна църквица. Кръстена е "Св. Николай”. Покривът е покрит с плочи, стените изкърпени и варосани, а вътре всичко чисто, натъкмено, излъскано. Ще рече човек, камбаната аха-аха ще удари и богомолците ще изпълнят храма. Ала не би!

Селото се нарича Караш, Врачанско, и за него се споменава в данъчните тефтери още от 1430 г. 

Но преди да ви въведа в храма, ще ми се да ви разкажа нещо за историята му. Замислен по време на османското иго, за строежа му бил нужен нарочен султански ферман. За родолюбивите традици на карашани няма да ви говоря, а само ще спомена, че и по тия места Дяконът е създал свой комитет и често е гостувал в една от тукашните къщи. Уви тя вече е съборена, но плочата бележи нейното място.



И ето, неколцината местни чорбаджии: Цоко Йотов, Христо и Ненко Цокови и Боно Михов най-сетне се престрашили и като напълнили кемерите с бели меджии и алтъни, а дисагите с хляб и пастърма, тръгнали за Цариград. Как са се преборили с администрацията на султан Абдул Азис, колко ръце са целували, колко теманета са сторили и колко бакшиши са пуснали на алчните аги, никой не мож ги преброи. Ала накарая донесли в село скъпоценния ферман. В него (копието може да се види и днес в църквата) се казва, че на селото се разрешава да си съгради църква дълга до 30 аршина, широка – 14 и висока – 20.

Годината е 1858-ма. Сега вече нещата потръгнали.

Храмът бил осветен на 18 март 1863 г., когато тук димели над 500 домашни огнища и жителите доближавали до двете хиляди. Днес, уви, постоянно живеещите са около петдесет пенсионери, а лятото, когато в някои от реставрираните къщи - вили надойдат младите с децата, достигат до стотина.



Ала църквицата грее ли грее. Служба има само по празниците. А как и от къде карашани са събрали дарения да си стегнат този красив храм, да подредят двора, портала и всичко наоколо, наистина само един Бог знае.

Докато разговарях с любезния ми домакин Петко Станков, който с жена си Мария като добри съседи държат ключа от църквата, грижат се за нея и помагат къде каквото трябва, съвсем драговолно, разбира се, в храма влезе една жена, която носеше икона. Така се запознах с местната иконописка Аглая Грънчарова, с която нека да ви срещна тук.

Аглая трупала дипломи и образование, както някои събират пощенски марки. Дъщеря на известен архитект, изкарала първо строителния технкум “ Майстор Колю Фичето” с идеята да хване основите на професиятя, а след това да продължи с архитектура.

Но, плановете са едно, а реализицията им – често съвсем друго. Затова завършила българска филология. Работила малко по специалността и заминала за Германия да чисти къщите на богати хора. Вечер ходела на курсове по рисуване на коприна.

Та когато се върнала в София започнала да шие и рисува бутикови модели и бързо станала една от прочутите дизайнерки. Какво и защо я е накарало да остави тази златна професия, не събрах смелост да попитам, пък и защо ли? Но един ясен ден, дизайнерката тикнала под миндера модните тоалети, загърбила капризите на разглезените си клиентки и се записала в друг курс. Този път по иконография в Кресненския манастир.

Не ще и дума, теглела я четката. След това, неочаквано за всички, купила една порутена къща тук и започнала да я стяга. После се заселила в Караш за винаги. Днес времето й минава в градинката, която никък не е малка, в подредба на дома, защото кой не знае, че в една къща работата никога не се свършва, в малко рибарлък и като “художество”, както казвали нашите древни, рисува икони. Главно за себе си, само не за продан.



”Иконата – каза ми тя – трябва първо да я видиш с душата си, а чак след това да я рисуваш. Самото рисуване е занаят.” Когато има време, се занимава малко от малко и с делата на читалището и на църквата. Така, за Илинденският събор подарила на храма една чудесна икона, която осветена, краси олтара.

Бродех с фотоапарат и бележник по кълдъръмените улица на това селце, което нявга е било център на района. Имало е двуетажно школо, фелдшерски пункт с родилно отделение, културен живот, поминък, търговия, а днес неколцина ентусиасти се мъчат да вдигнат от пепелта като птицата Феникс... И си мислех – колко трудно и в същото време колко е просто за всеки от нас да намери своя “Остров на блаженните”. Ала на някои е дадено, а на други – не.


В категории: Репортажи , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки