Нов път, нови дупки


12 Август 2016, Петък


На прясно асфалтирания и открит само преди месеци обходен път на Монтана вече зейнаха и първите ями.

Автор: Десант

Радостта от новото съоръжение, в което са вложени близо 50 милиона лева, не продължи дълго. Недалеч от мястото, където беше прерязана лентата на чисто новия асфалт, вече са се отворили пет дупки с дължина около 30 см, показа в свой репортаж Нова телевизия.
Една от причините за гафа е припряната работа на строителите в края на миналата година. На 31 декември 2015 г. изтече крайният срок за усвояване на парите за проекти, финансирани по оперативна програма "Транспорт" 2007 – 2014, какъвто е обходът на Монтана. С издаването на Акт 16 с дата 29 декември финансирането е спасено, но бързането (а и съпътсващите скандали) повлича и други неприятности.

Поръчката за обхода на Монтана (12.45 км) с прогнозна цена близо 40 млн. лв. без ДДС бе обявена през февруари 2012 г. На същата дата беше обявен търг за изграждане на обходния път на Враца (6.8 км, 20 млн. лв). Конкурсите се движиха паралелно, явиха се общо седем участници. Офертите за Монтана се оценяваха по два основни критерия – цена (70%) и срок (30%). Изискванията на възложителя бяха изграждането да не отнеме повече от 660 дни. Най-краткият предложен срок в конкурса бе 420 дни, а най-дългият – 621 дни. С втори най-кратък срок – 480 дни, и цена 38.81 млн. лева без ДДС, както „Десант“ вече писа, бе офертата на сдружение "Обход Монтана" с партньори "Трейс груп холд" (90%) и дъщерното й Пи Ес Ай (10%), което оглавява класацията.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки