Как кан Омуртаг воюва с франките


Как кан Омуртаг воюва с франките
Людовик Благочестиви
24 Юни 2015, Сряда


През 818 г. князете на славянските племена тимочани и абодрити, които населяват пограничните райони на България с франките, обявяват, че се отцепват от канството

Автор: доц. Йордан Василев, д-р по история

и преминават към империята. Кан Омуртаг пътува една седмица до техните земи и им припомня, че баща му Крум Страшни ги е освободил от аварите, а те са му обещали вечна вярност.

Князете на тимочаните и абодритите признават това, но казват, че не дължат нищо на Омуртаг, се канят да преминат към императора, защото той им е обещал, че ще ги освободи от данъци и военна повинност. Две седмици Омуртаг престоява в техните земи, но не успява да ги убеди да се откажат от намеренията си. Затова провожда пратеници при франкския император Людовик Благочестиви с послание той да откаже да приеме тимочаните и абодритите в своята страна.

Според Омуртаг това е нарушаване на споразумението, което техните бащи – хан Крум и император Карл, са сключили, а именно границата между двете държави да бъде при Пеща, а земите на тимочаните и абодритите са на повече от 100 км отсам нея, в българско. Българският владетел бил склонен Людовик да приеме двете славянски племена, но само ако като компенсация му отстъпи Горна Панония, която също е населена със славяни.

Людовик умишлено протака преговорите цели 3 г. През 821 г. съобщава на Омуртаг, че се е допитал до папата и светият отец го е посъветвал да приеме езичниците, а той ще изпрати свещеници, които да ги покръстят в християнство, но за компенсации не казва нищо. Тогава Омуртаг си припомня думите на баща си: „Ако не искаш мира, на ти секира“.
В приготовленията си за превземането на Константинопол Крум е създал корабостроителница в Карвуна. Малко преди смъртта му през 814 г. там са построени 40 гемии, всяка от които може да побере 50-60 войници или 25 конници. Омуртаг решава да ги използва. Нарежда те да се придвижат по Дунав до Белград, а в същото време с 5-хилядна войска, от която 2000 конници, тръгва по суша за там.

След 6 дни в Белград Омуртаговата войска се натоварва на гемиите и по река Драва те се спускат до Долна Панония, където са главните поселища на тимочаните и абодритите. При вида на тази внушителна сила старейшините на двете славянски племена отиват при Омуртаг и му казват, че само техните князе са виновни за измяната, а населението иска да остане в българските предели. Тогава канът отстранява князете от власт и на тяхно място назначава българи за управители.

Той се връща в Плиска, но оставя 500 пешаци и 500 конници на разположение на управителите, за да пазят българската власт. Людовик обаче изпраща свои посланици при Омуртаг и го обвинява, че насилствено е проникнал в негова територия, тъй като вече е приел поданичеството на тимочаните и абодритите, следователно техните земи са част от Франкската империя. Дава му срок 1 месец да изтегли оттам своите управители и войници, иначе ще ги изгони със сила.

Омуртаг обаче няма никакво намерение да отстъпва и така се стига до война. През 826 г. Людовик изпраща 8-хилядна  войска, начело със сина му Лотар. Българите, заедно с тимочаните и абодритите, които поддържат оставането си в ханството, ги посрещат при Малък Дунав и им нанасят сериозно поражение.

Това обаче е само началото на войната. През следващата година (827 г.) този път вече 10-хилядна франкска войска, пак под предводителството на Лотар, нахлува в Долна Панония и след няколко успешни битки изтласква българите от нея. Назначените от Омуртаг управители са прогонени и на тяхно място се поставят хора на императора. С променлив успех за двете страни войната продължава още 4 г.

През 831 г. Омуртаг изпраща в Долна Панония 6-хилядна войска, предвождана от първородния му син Енравота. По пътя си присъединява дружините на белградския и браничевския бан, съответно 1700 и 1200 души. В района на Пеща нанася съкрушително поражение на франкската войска, която отново се предвожда от Лотар, когото пленява. Баща му – император Людовик Благочестиви, предлага огромен откуп за него, като същевременно се отказва от претенции към Долна Панония, която признава за българско владение.


Патриотичен календар

19 юни — Ден на дарителя и Празник на Националния музей „Земята и хората”. - На този ден през 1987 г. той отваря врати за първите си посетители. Самият музей дължи съществуването си на хората, предоставили личните си колекции и вложили средства и труд за неговото изграждане и обогатяване, затова тази дата се чества и като Ден на дарителя

20 юни 1954 г. — Официално е пуснат в експлоатация Дунав мост, който свързва през едноименната река България и Румъния

22 юни 813 г. — Състои се Битката при Версиникия, при която българската войска, предвождана от кан Крум, побеждава византийската армия край днешното ямболско село Маломирово

24 юни 1241 г. — Умира българският цар Иван Асен ІІ, при чието царуване границите на България отново опират до три морета

25 юни 1909 г. — Роден е писателят Димитър Димов


В категории: Интервю , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Йордан Терзиев
17.11.2022 14:33:32
0
0
Това дори не е било война националистичен късогледецо това е било прото малък спор за граници който се е случил. До колкото знаем е нямало даже битки. От къде я изкара тази информация. Никъде другаде я няма. И Кан Крум не казва "ако не искаш мира на ти секира" това не би се римувало даже на езикът на който би го казал. Това е такава пропаганда, такава хипербола и романтизация която би накарала всеки разумен и безпристрастен историк да се занимава със световна история.
1
nemo
09.08.2015 14:53:02
1
2
Поправка не кан а ХАН.Казах
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки