Главно мюфтийство посегна на ямболския Безистен


Главно мюфтийство посегна на ямболския Безистен
Ямболският Безистен е емблемата на града
22 Март 2013, Петък


Мюсюлманските духовници се позовават на шериата от времето на Османската империя, за да докопат емблематичната за града старинна сграда

Автор: Севдалина Пенева

Гордостта и емблемата на Ямбол – прочутият и единствен по рода си в страната Безистен (закрит пазар, б.а.), строен през XVI век и запазен в автентичния си вид до днес, е заплашен да премине в ръцете на мюсюлманското духовенство у нас. Амбициите на Главно мюфтийство да си „върне“ собствеността върху сградата, ползваща се със статут на паметник на културата, вече са обявени и пред съда.

В текста на исковата си молба религиозната институция се позовава на шериата, прилаган в традиционен вид през ранните векове на Османската империя и, според който цялата територия на поробена България е представлявала султански хас, т.е. изключителна собственост на султана.

Обидно скандалната молба, противно на всякаква юридическа логика, е допусната за разглеждане от ямболските магистрати. Делото ще се гледа в окръжния съд и носи знаковия номер 1 от 2013 г. До дни ще стане ясна и датата на насроченото заседание.
Целият град е настръхнал от това нагло и безпрецедентно посегателство, хората са готови да излязат на масови протести и да обявят гражданско неподчинение, за да защитят най-знаковата сграда, служила за ориентир и място за срещи на поколения ямболии. Това заяви пред „Десант“ общинската съветничка от „Национален фронт за спасение на България“ Неда Карска.

В Ямбол усилено се говори, че Главно мюфтийство било подтиквано да води дело за Безистена от етническата партия ДПС, която все още има огромно влияние в местния съд. На ДПС се приписва и назначението на Добрин Кючуков за председател на Окръжен съд – Ямбол.

И понеже нищо случайно няма под слънцето, тези дни стана ясно, че адвокатът на мюфтийството Красимир Руев е назначил за свой пълномощник, който да го представлява в съда, сина на Кючуков – начинаещия адвокат Пламен Кючуков.
Всъщност, баща и син не крият близките си отношения с ДПС, даже сами се хвалят, че са потомци на Шукри Паша, казва Карска. Тя, както и огромна част от местните хора, се страхува, че съдбата на Безистена е предрешена. Още повече, че кметът на общината Георги Славов, който е привлечен като страна по делото, дава вид, че ще води съдебната битка съвсем проформа.

Интересите на общината ще защитават юристите в местната администрация, които били назначени на щат съвсем отскоро и още нямали никакъв опит при водене на подобни дела.
Мюфтийството вади някакви документи още от времето на Османската империя, за да докаже, че сградата е принадлежала на великия везир Хадим Али паша (1501-1503 г.), а в последствие тя е била дадена за владение на мюсюлманското духовенство.
Трябва да се знае обаче, че след освобождението от турско робство, шериатът не действа в новата българска държава, възмущава се Неда Карска.

Още в началото на 40-те години на миналия век, с Указ на цар Борис Трети, Безистена е обявен за културна старина, а от 1972 г. е със статут на паметник на културата, обявен в Държавен вестник, в брой 69 от 1972 г. Сградата е реставрирана в близък до първоначалния си вид, за което през годините са изразходвани огромни държавни средства.

В момента пък тече процедура по провеждането на конкурс за изпълнители на проект по Оперативна програма „Регионално развитие”, в който Община Ямбол участва със собствени средства. Общата стойност на целия проект, който включва работа по археологически резерват Кабиле и мащабна реконструкция на Безистена, е 5 470 117 лева.
Част от парите са предвидени за възстановяване на старинния облик на спорната сграда и превръщането й в последствие на културен център.

По план в него ще има многофункционална зала с камерна сцена и места за зрители, както и място за постоянна експозиция на местни археологически находки. Цялото това начинание сега остава под въпрос, има вероятност общината да загуби и средствата от европейската програма заради абсурдното дело на Главно мюфтийство.


Делото на Главно мюфтийство ще е първият сериозен процес за начинаещия адвокат Пламен Кючуков. Турците не са прости, щом са си избрали това момче без опит, значи имат нещо друго вързано, коментират местните хора Председателят на окръжния съд в Ямбол Добрин Кючуков се гордеел, че е потомък на Шукри паша

В категории: Общини , Горещи новини

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
zad kulisite na kapitana pe
29.03.2013 08:43:05
0
0
ako poshneme da prisnavame imoti ot tursko -osmansko -sultanskata imperia e dobre da se isiskvat dokumenti kak e pridobito imushtestvoto , s nasilie ,s progonvane ,s izmami ,s nezakonni izzemvania , s aneksirania i da si iskame balgaria ot
vremeto na zar simeon i zar ivan asen ,zar kalojan i zar boris 1940 -1944 godina
4
Панчев
28.03.2013 13:30:19
0
0
Добрин Кичуков не е наследник на никакъв паша.Той си е циганин от карнобатските села.
3
Богородица
28.03.2013 03:15:27
0
0
Инициативен комитет с председател адвокат Панчо Панчев ,кани ямболци на общоградско събрание за учредяване на Комитет за спасяване на Безистена.
Каним всички политически партии,техните лидери и членове-без партийните ви пристрастия и противопоставяния,от които Българите са омерзнени-викаме ви като граждани и родолюбци!
Каним бивши депутати и кандидат -депутати от всички партии за патриотично легитимиране и атестиране пред и от пробудилите се Българи.
Каним синдикатите и обществените независими организации ,с нас са гордите и несломими ТРАКИЙЦИ от Тракийското дружество и читалище Тракийска лира 2012,запасното ямболско офицерство и войнство,съхранило достойнството,честа и патриотизма си през годините
на геноцидната псевдодемокрация!
Каним ямболското църковно настоятелство и общество,със същото уважение каним и мюсюлманското настоятелство в Ямбол да изразят мнението си като наши съграждани.
Ние-Българите от свещения Ямбол-най-древната столица на най-древното царство и най-великата и могъща държава
на човечеството и света-Одриската държава на Траките,цивилизовали с Любов човешките племена и изградили цивилизациите по света( справка -Международна академия по Българознание ,иновации и култура-МАБИК и всички независими изследователи-патриоти) като осъзнали се духовни,кръвни и генетични законни извечни автохтонни( МЕСТНИ) техни потомци -ДЕКЛАРИРАМЕ:
Въпреки ,че Безистена е най-древното първосвещено Тракийско слънчево светилище и впоследствие от средата на първи век сл.Хр.е надстроено като раннохристиянски храм-базилика с баптистерий(басейн за водно кръщение и феноменални древно-тракийски лечебни практики ),захранван с лечебна вода от Бакаджика по керамичен тръбопровод от древнотракийско време на повече от 8 хил.години,снабдявал града ни с лечебна ,,жива вода,,до трийсте години на 20 в. и очакващ да го възстановим, ние няма да възстановяваме и обсебваме храма за християнска църква ,но няма да го дадем и на никоя друга религиозна институция ,разделяща етнически или духовно ямболии!
БЕЗИСТЕНА е бил и ще бъде винаги сакрално место за единение и побратимяване на всички ямболии.независимо от тяхната етническа,религиозна ,партийна и социална принадлежност-какъвто беше до псевдодемократичния геноциден преврат от 1989г.-место за срещи,запознанства и влюбвания,началото и краят на вълшебното и мистично безкрайно човешко хоро, уникално само за свещеният ни Ямбол,което наричахме с благоговение Стъргалото и Движение и което се виеше безспирно от Безистена до Златен рог !
ДЕКЛАРИРАМЕ ,
че както предците ни на всички ямболии през 1510 г.-бедните Българи,Турци и Евреи,със собствени средства и труд възстановиха заедно Безистена (затова чак през 17 век се появяват официални имперски документи за него)с камъните от разрушената ямболска крепост след превземането и от нашествениците през 14век,напоени с кръвта и на защитници и на завоеватели(завръщащи се след многовековни скитания из Азия тракийски племена ,обезпаметени и лишени от висшата тракийска култура и цивилизация и енергия ,и лишени от истинското учение на Исус,и търсещи на Балканите някогашните земи на предците си,но не с Божиите закони на Любовта и Братството,а с оръжие,кръв и братоубийство!)и изградиха от източната страна на Първосвещения общ храм едно до друго три сакрални места за поклонение ,опрощение и помирение между трите вероизповедания:християнски параклис на Богородица,мюсюлмански месджид и еврейска синагога!!!-така по техния пример сега ние ще възстановим едно до друго трите святи места ,а кръстокуполния храм ще предоставим на всички ямболии и гости за общи културни изяви и мероприятия - за помирение,Любов и братско съжителство между етносите,религиите и културите!
Защото и трите религии са категорични,че Бог е един и същ,и всички човеци са Негови творения и деца,и че е дошло времето да заживеят вече като братя!
Каним интелектуалния художествено - творчески и технически елит на Ямбол,архитекти,юристи,учители,лекари,историци,ученици,журналисти и местни медии,църковното настоятелство на Ямбол и духовниците ,бизнесмени,ротарианци,бивши и настоящи кметове и областни управници - и най-вече множеството онеправдани и отчаяни Ямболии - безработни,работещи ангария срещу унизителни възнаграждения и отношения от новите чорбаджии,прокудилите децата си немили-недраги да слугуват по чужди земи,пенсионери със сто и двадесет лева месечна пенсия - сринати в социалната ерархия,но запазили Духът Български,който ще възродим заедно! Българи,арменци,евреи,турци - елате всички заедно да защитим общата ни светиня-БЕЗИСТЕНА !
С Ямбол почна поробването на България преди седем века,продължаващо и до сега,в месеца на християнското и човешкото покаяние и опрощение и в подстъпите на Исусовото и Българското Възкресение, пак в Ямбол започва Възраждането и Освобождението на Българите и България! Господ Бог Исус и Богородица бдят и закрилят нашето свещено дело,Ямбол и България!
АМИН!

Събранието ще се състои на 29 март - петък,от 17:30 часа в големия салон на НТС - Ямбол.


Носете само Българското знаме, градински цветя и клонки и църковна свещичка за песенно бдение на Безистена.


Размножавайте и разпространявайте с всички медийни средства.

Честит празник,Тракийци - 26 март 2013,Денят на Тракия!


Организационен сътрудник на Инициативния комитет - инж.Иван Дунч
2
пацо
26.03.2013 08:54:37
0
0
Все още живеем в Република България и имаме закони,които са светски,валидни за всички.
1
atarkov
25.03.2013 16:10:43
0
0
Прави са фесовете,,всичко в Османската империя принадлежи на султана,,ама Кемал Ататюрк,ликвидира султаната,така че фесоавете да кажат къде е султана и ебааната му империя ??Затова великите сили я затриха,защото това е една язва която трябва да се изреже.Нека той или упълномошени негови представители се явят в съда.Егати глуповите фесове.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки