Все повече биволи и биволици се отглеждат в България


Все повече биволи и биволици се отглеждат в България
Снимката е илюстративна
15 Февруари 2021, Понеделник


Вижте къде най-много се въдят те

Автор: Десант

Малко известно е, че на 15 януари празнуват българските биволовъди. 

През последната година биволовъдството е единственият отрасъл на животновъдството, който бележи увеличение на отглежданите животни.

Общо биволите имат увеличение по отношение на бройките с повече от 7% или с над 2000 глави в повече от миналата година (данните са за 2019/2020 г.). Голямо е увеличението на биволиците – с повече от 1000 броя или 11% и увеличение при малакините над една година с 13% в повече. Имайки впредвид дълголетието на биволиците, това са добри цифри за в бъдеще.

Стопанствата, в които се отглеждат биволи са 318, при среден брой на биволиците 38,3, докато при кравите този среден брой в стопанство е 15,6.

Голям е броят на стопанствата, в които се отглеждат над 20 животни – 137, като най-биволовъден район се оказва Северозападна България, където се отглеждат  27,5% от всички биволици, следвани от Южен централен район с 26% животни. Най-малко биволи се отглеждат в Североизточен район – 6,9% и Югозападен с 6% биволици от всички наличните в страната.

Биволското мляко се преработва засега в 11 мандри, които са произвели през 2019 г  2469 тона от добитото биволско мляко и смес и 305 т  – кисело мляко.

Източник: govedovad.com


В категории: Новини , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки