Ще ремонтират най-стария русенски фонтан


Ще ремонтират най-стария русенски фонтан
19 Август 2017, Събота


Десет години след като оригиналната мозаечна фигура на "Момчето с хидрата" бе заменена с бронзова, сега и новата се нуждае от реставрация

Автор: Десант

Фонтанът „Момчето с хидрата“ ще бъде основно обновен и реставриран, съобщиха вчера от Общината. Инвестиционното предложение предвижда извършването на строително-ремонтни дейности за възстановяване на нормалното функциониране на емблематичния за Централната градска градина шадраван. 

Изработената от мозайка оригинална фигура бе сериозно увредена от водата и метеорологичните фактори и преди време бе демонтирана. Пази се в Историческия музей, а на нейно място преди 10 години бе поставено бронзово копие, чийто автор е прочутият русенски скулптор Георги Радулов.



Той работи близо 3 месеца през 2006 г. по отливането и оформянето на статуята заедно с Иван Ковачев и екип от общо 8 помощници. За изкуствено състарената творба са използвани между 400 и 500 килограма бронз. От вътрешната страна скулптурата е куха, за да може алуминиева тръба със специална изолация да отвежда водата от каменния постамент към отворената уста на хидрата.

Сега вече и тя се нуждае от известна реставрация и ремонтиране. 

Не са запазени данни за създаването на оригиналния вид на композицията, но ориентировъчно тя е изваяна през 30-те години на миналия век. Автор на първоналачната фигура на "Момчето с хидрата" е талантливият русенски скулптор Владимир Владимиров, който пресъздава от мозайка легендата за борбата на Херакъл със змея, олицетворяваща борбата между доброто и злото. Самият фонтан, в който е поставена скулптурната композиция, е изработен от Йозеф Коварщен.



В категории: Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки