Лудост или не: Трябвало да намалим консумацията на месо, за да спасим климата


Лудост или не: Трябвало да намалим консумацията на месо, за да спасим климата
Снимката е илюстративна
14 Септември 2023, Четвъртък


Учени смятат, че е добре да редуцираме и конкумацията на млечни продукти

Автор: Десант

Проблемът с т.нар. глобално затопляне доведе до ескалация на всякакви безумни идеи. Преди време в Холандия обявиха, че ще затворят 3000 кравеферми, за да намалят въглеродния отпечатък. Сега учени призовават да се съкрати наполовина потреблението на месо и мляко, защото това, според тях, щяло да помогне да се предотвратят климатичните промени. 

Те съветват ​месомлечната продукция да се замени с растителни аналози. 

Редица европейски и американски изследователи смятат, че подобна мярка ще намали наполовина парниковите емисии от аграрната сфера с над 30% и като допълнение почти ще се прекрати намаляването на местообитанията на дивата фауна.

Климатолозите подкрепят тази версия и също твърдят, че отказването на 50% от месомлечните продукти в полза на растителните, ще помогне след три десетилетия да се намалят с 12%  земеделските площи, с 10% ще спадне разходването на вода и ще се спасят огромни горски територии. 

До тези изводи специалистите стигнали след извършено математическо моделиране, отчитащо екологичните и климатичните промени. Съгласно това, парниковите емисии ще се намалят со 2,1 милиарда тона до 2025 г., а селскостопанските земи ще се съкратят с 12%. 

Учените обаче не уточняват какъв ще е ефектът от икономическа гледна точка и действително са готови за това производителите на тези стоки и потребителите им по целия свят. 


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки