Представители на туризма подкрепят мерките, предложени от НФСБ


Представители на туризма подкрепят мерките, предложени от НФСБ
11 Май 2020, Понеделник


210 лева за ваучер за 7-дневна почивка е разумна и реалистична цена, казва Диана Колчева, която е председател на сдружението на хотелиерите в Несебър

Автор: Десант

Предложените от НФСБ мерки (виж тук) са много важна стъпка в антикризисната програма на българското правителство. Това е мнението на представителите на туристическия бранш.

Поздравления и адмирации от наша страна по отношение на предложението на г-н Валери Симеонов за ваучери в размер на 210 лева, казва Диана Колчева, която е председател на сдружението на хотелиерите в Несебър.

"От тази мярка ще се възползват изключително микропредприятия и малки предприятия, говорим за хотели с до 100 стаи. Това е много важна продкрепа към тези хора. Представете си малък хотел и къща за гости. Това за хора, които са самоосигуряващи се и те няма да тежат на социалната система, след като приключи туристическия сезон. Ето защо е изключително важно утре, когато тези мерки се гледат в българския парламент, те да бъдат наистина подкрепени от депутатите. Защото това вече ще е една реално действаща мярка. Оттук нататък ще очакваме механизма как тези средства ще достигнат до българските туристи, а след това и до нас, хотелиерите", коментира Колчева.

Дали е разумна и реалистична цената от 210 лева за ваучер?

"Изключително разумна, ще ви дам пак пример с къщите за гости. Там една нощувка със закуска би могла да бъде точно 30 лева. В хотели с три или четири звезди за тези пари също могат да се намерят нощувки, но без изхранване", отговаря Диана Колчева.

Дори да се наложи известно доплащане, то ще бъде посилно по джоба на българските туристи, дори на тези, които нямаха приходи през последните два месеца и стопиха финансовите си ресурси, убедени са хотелиерите. От една страна ваучерите ще подпомогнат точно тези българи, които пострадаха по време на извънредното положение. От друга, ще подпомогнат икономиката.

"Разбирате ли, че туризмът е онзи сектор, който мултиплицира приходите си. Не говорим само за нощувки в хотелите. Оттам говорим за потребяване на услуги, пазаруване в магазини, посещения в кафенета, заведения, музеи – всичко това генерира приходи за българския бюджет", казва още Диана Колчева.

Представителите на туристическия бранш силно се надяват законопроектът, предложен от НФСБ, да бъдат гласуван утре в Народното събрание.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки