Легендата за мома Руса оживя там, където се е родила


Легендата за мома Руса оживя там, където се е родила
Снимки: Стойчо Иванов, /bulgariansanctuaries.com и uniconbg.com
19 Август 2019, Понеделник


Спектакъл на бургаската танцова формация „Петлите“ развълнува жителите на Русокастро

Автор: Дина Харизанова

Легендата за мома Руса оживя на сцената на читалище „Съзнание“ в село Русокастро, представена от бургаската танцова формация „Петлите“. Постановката се играе от година и половина на много места, но за първи път се поставя там, където се ражда сюжета й.



От незапомнени времена в Русокастро се разказва легендата за мома Руса, която змей отвлякъл от мегдана на празника на селото по Гергьовден. Той отнесъл хубавицата в пещерата си. Днес тази пещера е известна като Русина дупка и се намира в непосредствена близост до крепостта Русокастро край едноименното населено място. От стените й се процеждат капки вода, които според поверието, са сълзите на почернената девойка.

Сълзите на мома Руса се събират в лековито аязмо край Русокастро



В неделя вечерта разтърсващата легендарна история бе възкресена в музика и танци от формация „Петлите“, като спектакълът силно развълнува зрителите в читалищния салон.

Постановката в Русокастро бе реализирана с щедрата помощ на областния координатор на НФСБ за Бургаска област Иван Кузманов, който неведнъж се е отзовавал в подкрепа на различни родолюбиви инициативи. Той също бе сред публиката и не скриваше вълнението си от зрелищното представление.




В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки