Сълзите на мома Руса се събират в лековито аязмо край Русокастро


Сълзите на мома Руса се събират в лековито аязмо край Русокастро
12 Август 2018, Неделя


Легенди за змейове от древни времена разказват за светилището „Русина дупка”

Автор: Севдалина Пенева

Легендата разказва за Змей Горянин, обитавал в древни времена пещера над днешното селище Русокастро. Влюбил се той в най-личната мома Руса и пожелал тя да му стане жена. Змеят причаквал красавицата край кладенец, престорен на красив момък, опитвал се да й напие водата от менците или да й грабне китката зад ухото. Всичките му опити да привлече вниманието й и да й спечели сърцето, били безплодни. Руса се била обрекла на друг мъж.



Дошъл Гергьовден. Цялото село се било събрало на поляната, където днес се издига храм „Св. Георги” - на хълм, близо до пещерата на змея. Хванали се момците и девойките на хорото, майстори завъртяли агнета на чеверме, започнал празникът, който бележи настъпването на пролетта.



Изведнъж небето потъмняло, слънцето се скрило зад черни облаци, паднала мъгла. От висините се спуснал Змей Горянин, грабнал от хорото Руса е я отвел в пещерата си.

Дълго време хората в селото чували плача на момата. Майка й не издържала и помолила свети Георги да помогне на чедото й. Съгласил се светецът, спуснал се от небето и с копието си пробол страшния змей.

Руса била освободена, но в пещерата - там, където плакала през дългите нощи, от сълзите й се образувало езерце.



Друг вариант на легендата пък гласи, че овчар, докато пасял овцете си на хълма над селото, намерил отрязаната плитка коса на Руса. Това било знак, че тя е пристанала на змея, като е спазила традицията да си отреже косата, когато мине под венчило.

Пещерата на змея хората нарекли Русина дупка. И до ден днешен от стените и се процежда вода, която се събира в аязмо. Възрастните хора вярват, че тази вода, дошла от сълзите на момата, е лековита и помага против уроки на бременни жени. Както и, че лекува очебол при малките деца.



В чест на свети Георги русокастренци построили храм – на същата поляна, от която била грабната девойката. На Гергьовден хората пренощували на това място, а на другия ден се пречиствали с водата от аязмото в Русината дупка. Пред входа на пещерата пък на втория ден след празника поклонниците окачвали части от дрехи за здраве и плодородие.

Историята на пещерата обаче отива отвъд легендите и стига до древните траки. Има доказателства, че тя е представлявала светилище, създадено през второто хилядолетие преди Христа и посветено на Богинята майка.



До пещерата се стига по пътека (през територията на крепостта Русокастро), която тръгва от църквата. Отворът на дупката е от северната, стръмна страна на хълма. Минава се по оформена в скалата стълба.



На 11 август пътеката бе почистена от бурените и драките от активисти на „Национален фронт за спасение на България”. Благодарение на усилията им, входът на пещерата вече е достъпен и всеки може да я посети.

*
Църквата „Св. Георги Победоносец“ се намира в непосредствена близост до крепостните стени на Русокастро. Тя е построена през 1928 г., но  „народната власт“ я разрушава след 9 септември 1944 г.


Храмът бе възстановен през 2006 г. Ала суровите климатични условия, които владеят високия хълм, издигащ се над равнината на 3 километра от едноименното село Русокастро, наложиха той да бъде реновиран. Основните средства за обновяването му са предоставени от областния координатор на НФСБ за Бургас Иван Кузманов.



Като цяло крепостта Русокастро и нейните околности се очертават като един много интересен туристически комплекс, който, сред като руините бъдат разкрити докрай, а после реставрирани, консервирани и експонирани, със сигурност ще се превърне в една от най-посещаваните културно-исторически забележителности в региона на българското Черноморско крайбрежие и близките му територии.
Източници: Регионален исторически музей – Бургас и архив на Десант


В категории: Пътеводител , Добри Вести , Туристически обекти , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки