Животновъди: „Не може да вкарат пет тона мляко в мандрата и от него да извадят пет тона кашкавал”


Животновъди: „Не може да вкарат пет тона мляко в мандрата и от него да извадят пет тона кашкавал”
Снимки: 24rodopi.com
25 Януари 2018, Четвъртък


Млекопроизводители от Кърджалийско протестираха срещу ниските изкупни цени, макар да били заплашвани чиновници в земеделското ведомство с данъчни ревизии, ако сторят това

Автор: Десант

Мандрите в региона изкупуват минимални количества мляко от местните животновъди, а вместо това се ползват заместители на суровината. Това обявиха фермери по време на протеста край спирка „Джебел”. Според тях, по този начин те не могат да вземат пълни евросубсидии за реалния брой животни, които гледат, съобщи 24rodopi.com.

Над 100 животновъди поискаха оставката на земеделския министър Румен Порожанов, както и на съветника му Бойко Синабов, който до назначението си бе организатор на фермерските протести в Източните Родопи.

Протестиращите настояха държавата да оказва по-строг контрол на мандрите. „Не може да вкарат пет тона мляко в мандрата и от него да извадят пет тона кашкавал”, заявиха млекопроизводителите от Кърджалийско.

Те се заканиха да протестират всеки четвъртък на пътя към „Маказа”, докато исканията им не бъдат изпълнени. Днес те се опитаха да блокират за 15 минути пътя за Гърция, но полицаите не им позволиха.



Кърджалийската медия припомня, че стопаните от региона не са доволни от ниската изкупна цена на млякото. Те настояват и за промени в Наредба №3 на Министерството на земеделието и храните за условията и реда на прилагане на схемите за директни плащания. Документът определя годишното количество мляко от крава, за да се получат субсидии. За планинските крави то е тон и половина, а за полупланинските 2 тона.

Според животновъдите, това изискване не е изпълнимо. По думите им, те били заплашвани от чиновници в земеделското ведомство с данъчни ревизии, ако протестират.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки