Бургаският музей с лекция за Деня на Тракия


Бургаският музей с лекция за Деня на Тракия
Временна бежанска къща. Снимка: РИМ-Бургас
22 Март 2024, Петък


Презентацията е на тема „Установяване на източнотракийско бежанско население в Бургаския район в периода 1913 – 1925 г.“

Автор: Десант

На 26 март, в чест на подвига на българските войни, сражавали се при Одрин, на падналите из тракийските полета, както и на паметта на хилядите българи – тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на Родината, отбелязваме Денят на Тракия.

По този повод, като част от музейната образователна програма на Регионален исторически музей – Бургас „Опознай Бургас и Бургаският край“, на 26 март от 17:30 ч. в Етнографската експозиция (ул. „Славянска” 69) ще бъде изнесена лекция с презентация на тема „Установяване на източнотракийско бежанско население в Бургаския район в периода 1913 – 1925 г.“

Тематичната лекция проследява движението на българи бежанци от Източна Тракия към Бургаския район след края на Междусъюзническата война до 1925 г., както и тяхното териториално разпределение и численост в изследваното географско пространство.

Групите бежанско население, установили се в Бургас и околността, са изселени от всички части на Източна Тракия. Процесите по настаняване и оземляване са регламентирани съобразно действащото законодателство. Първоначално те се изразяват в преместване на временно настанените семейства в указани от властта селища, а впоследствие се изготвя специален План за вътрешното им заселване.

По време на лекцията ще бъдат посочени факторите, които оказват влияние върху бежанското движение в района, типа селища от които идват и в които се настаняват източнотракийци в Бургаски район, тяхната численост и други въпроси.

Лекцията е подготвена от Иванка Делева, гл. уредник на Историческата експозиция. Началото на лекцията е в 17:30 ч. Входът е с билети.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки