На 21 март отбелязваме Международния ден на горите


На 21 март отбелязваме Международния ден на горите
Снимката е илюстративна
21 Март 2024, Четвъртък


Вижте какъв е основният риск за бъдещето на тези екосистеми

Автор: Десант

На 21 март светът отбелязва Международният ден на горите. Тази година акцентът му е върху темата „Гори и иновации: нови решения за един по-добър свят“. Това е призив за действие за използване на технологични иновации за нашите гори за справяне с нарастващата заплаха от обезлесяване, загуба на местообитанията и изменение на климата и опазването на горските екосистеми.

Според Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации новите технологии могат да се използват за мониторинг на горите, а дроновете – като ярък представител на иновациите, могат да подпомогнат борбата с горските пожари и обезлесяването, а също така картографирането за опазване на биоразнообразието.

Опазването на горите е важно, тъй като горските продукти спомагат за създаването на алтернативи на устойчиви материали като алтернативи на стомана, пластмаси и синтетични влакна.

Защо се празнува Международният ден на гората?

Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации изчислява, че горите покриват една трета от земята и са един от големите доставчици на природата на основни функции за опазването на планетата и живота:

Спират изменението на климата – дърветата съхраняват въглерод, което помага за смекчаване на въздействието от изменението на климата. Изчислено е, че горите в света съдържат 662 милиарда тона въглерод, съставляващи повече от половината от световните въглеродни запаси, намиращи се в почвите и растителността.

Те са и естествен климатик, като понижават температурите на въздуха с 2 до 8 градуса. Освен това образуват шумова бариера и са източник на вода. А също така осигуряват енергия – дървените горива представляват потенциално възобновяем източник на енергия. В света 2,6 милиарда души разчитат на дърва и други традиционни горива за готвене в домакинството.

Те са дом на много видове – играят ключова роля в опазването на живота на планетата и са земните екосистеми с най-голямо биоразнообразие, приютяващи 80% от растителните и животинските видове в света.

Определят нашето оцеляване – между 3,5 милиарда и 5,76 милиарда души използват недървесни горски продукти за собствена употреба или за поддържане на прехраната си. Горите позволяват и допринасят за подобряване на психичното здраве и предотвратяване на заболявания, както и за устойчивостта на околната среда, намаляване на ерозията на почвата и риска от лавини, свлачища и природни бедствия.

В световен мащаб заплахата е от обезлесяване – Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации отбелязва, че много гори се превръщат в земеделски земи, пасища, резервоари и градски зони, и това е основният риск за бъдещето на тези екосистеми. Обезлесяването напредва със скорост от 13 милиона хектара годишно и е отговорно за 12-20% от емисиите на парникови газове, които допринасят за глобалното затопляне.

От организацията изчисляват, че от 1990 г. насам 420 милиона хектара гори са били изгубени по света поради тези заплахи, които, въпреки че намаляват, не намалява с достатъчна скорост, за да гарантира защитата на планетата.

Другата голяма заплаха за тези екосистеми според Световния фонд за природата (WWF) е деградацията, която е намаляването на капацитета на горите да предоставят стоки и услуги след щети, дължащи се на човешка дейност (напр. незаконна сеч, изменение на климата) или естествени (напр. пожар, вредители).

Горите са природно богатство, благодарение на което въздухът и водата са чисти и което представлява среда за живот и развитие на разнообразие от растения и животни. Наред с това горите имат и важно стопанско значение. Затова всеки носи отговорност за опазването на това природно богатство, за неговото развитие и рационално използване.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки