Над 50 лекарства за хипертония, аритмия и други сърдечносъдови заболявания стават безплатни за пациентите


Над 50 лекарства за хипертония, аритмия и други сърдечносъдови заболявания стават безплатни за пациентите
Снимката е илюстративна
13 Март 2024, Сряда


Включени са всичките лекарствени форми, които се намират в аптечната мрежа

Автор: Десант

56 лекарства за хипертония, аритмия и други подобни заболявания ще се поемат изцяло от Здравната каса и ще бъдат безплатни за пациентите. Включени са всичките лекарствени форми, които се намират в аптечната мрежа. Това съобщи премиерът акад. Николай Денков преди днешното правителствено заседание.

Съгласно статистиката, ърдечносъдовите заболявания са основна причина за високата смъртност. В България 600 хиляди души приемат медикаменти за високо кръвно и болно сърце. Досега те доплащаха едни от най-високите цени в Европа - 75% от стойността на лекарствата си.

Премиерът в оставка изтъкна, че за 25 години съществуване на Здравната каса нито едно правителство не е намерило ресурси и воля да осигури безплатно лечение на тези пациенти. Той акцентира, че въпросната промяна ще има и социален ефект, тъй като за българите с ниски доходи спестените средства ще са възможност да си купят по-качествена здравословна храна и отделят средства за културни дейности.

„В дългосрочен план това е и мярка срещу демографската криза. Защото навременното и редовно лечение ще намали високата смъртност от сърдечносъдови заболявания“, изтъкна още Денков.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки