Новият мост на пътя Царево - Ахтопол ще е готов до 15 април


Новият мост на пътя Царево - Ахтопол ще е готов до 15 април
Снимка: МРРБ
06 Март 2024, Сряда


Целта е движението по него да бъде пуснато преди старта на летния туристически сезон, тъй като по трасето преминава целият трафик към Южното Черноморие

Автор: Десант

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Найденов инспектира напредъка по строителството на новия мост на пътя Царево - Ахтопол. По договор съоръжението трябва да е готово до 15 април. Целта е движението по него да бъде пуснато преди старта на летния туристически сезон. По трасето на третокласния път III-9901 преминава целият трафик към Южното Черноморие и е основна пътна връзка с Варвара, Ахтопол, Синеморец и Резово.

Работи се интензивно и обектът ще бъде завършен в срок. Мостът е от изключително значение за Южното Черноморие и е единствената пътна връзка от Царево към Ахтопол, важна както за местните хора, така и за туризма. Скоро по този мост ще се пътува безопасно и комфортно, заяви заместник-министър Найденов при проверката на строително-монтажните работи.

До момента е приключил най-тежкият етап от строителството – изграждането на цялостната конструкция на съоръжението. За по-малко от шест месеца са завършени стълбовете и устоите на моста, излети са и стоманобетонните пилоти, които са основата на мостовата конструкция. Те са с дължина между 17 и 25 м в различните части на съоръжението и посредством съвременни технологични решения навлизат в здрава скала, което прави съоръжението в пъти по-устойчиво и не позволява подкопаване на основите му при повишаване нивото на реката.

Преди дни приключи монтирането и на надлъжните греди на цялото съоръжение. Сега се работи по горното строене на моста – нарежда се армировката, предстои да бъдат излети пътната и преходните плочи, да се изградят тротоарните конзоли и отводняването.

С това строителството на съоръжението ще приключи и ще се пристъпи към въвеждането му в експлоатация. След пускане на движението по новия мост ще се премине към премахване на временния път - брод, по който в момента преминават моторни превозни средства.

Съдействаме напълно на държавата за съоръжението, което изграждат, с всички процедури, които зависят от Община Царево, каза кметът на общината Марин Киров, който придружи заместник-министъра по време на инспекцията.

Припомняме, че наводненията от проливните валежи в началото на септември 2023 г. компрометираха стария мост на третокласния път Царево - Ахтопол. Екипите на Агенция „Пътна инфраструктура“ предприеха незабавни мерки за премахване на авариралото съоръжение и изграждането на временен път - брод, по който да преминават двупосочно всички видове превозни средства.

В максимално кратък срок бяха проведени процедури по ЗОП за избор на изпълнители на проектиране, строителство и строителен надзор на новото съоръжение. Изготвен бе технически проект, всички необходими геоложки и хидроложки прочувания, както и изискваните по закон съгласувателни процедури.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки