Дариха на бургаския музей Паметен лист с илюстрации от Руско-турската война


Дариха на бургаския музей Паметен лист с илюстрации от Руско-турската война
Снимка: РИМ-Бургас
06 Март 2024, Сряда


Оригиналният документ е подарен от Живка Янакиева и Чавдар Начев – дългогодишни специалисти в „Музей за земята и хората“, които го получили като подарък чешки колекционер

Автор: Десант

Ценно дарение, посветено на събитията, с които свързваме националния ни празник Трети март, получи Регионалният исторически музей в Бургас. Това е „Паметен лист“ с илюстрации, направени по време на Руско-турската война 1877-1878 г., отпечатан като приложение на сп. „Всемирная иллюстрация“, бр. XX от 26 юли 1878 г.

Въпросното периодично издание е руско седмично списание, основано от Херман Хопе и публикувано от неговото издателство в Санкт Петербург в периода 1869-1898 г. За своето време това е било най-популярното илюстровано списание, с тираж до 11 000 броя през 1878 г.

Графиките в този тип списания са правени от едни от най-добрите съвременни художници, съпровождали руската армия по време на военните й походи и отразили различни страни от хода на конкретната военна операция. В първоначалните броеве текстовете към илюстрациите са помествани като кратък коментар, докато впоследствие се разширяват и задълбочават.

Оригиналният документ е подарен специално на бургаския музей от Живка Янакиева и Чавдар Начев – дългогодишни специалисти в „Музей за земята и хората“ и приятели на Бургас. Паметният лист става притежание на „музейното семейство“ преди години, като подарък от техен колега – чешкия колекционер на обработени скъпоценни камъни Лубомир Млчох.

Гравюрите, изработени върху дърво и впоследствие отпечатани върху хартия, са дело на чешкия художник К. Кржежановски. Те проследяват най–важните събития от Руско-турската война 1877-1878 г. – от обявяването й на 12/24 април 1877 г.  с манифеста на имп. Александър II до подписването на мира в Сан Стефано на 19 февруари/3 март 1878 г.

Документът ще бъде съхранен във фонда на Историческия музей и след подлагане на компетентна реставрация ще може да бъде включен в тематични изложби.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки