Задържаха 23 кубически метра незаконно добита дървесина


Задържаха 23 кубически метра незаконно добита дървесина
Снимка: ИАГ
28 Февруари 2024, Сряда


Отсечени са неправомерно 18 смърча в Смолянско

Автор: Десант

Горски инспектори от Регионална дирекция по горите - Смолян са задържали 23 плътни кубически метра незаконно добита строителна дървесина. Нарушението е констатирано в отдел горска територия, собственост на физически лица, обединени в горски сдружения в село Стойките.

По време на проверката инспектиращите са установили лица, извършващи сеч на дървета. Оказва се, че за отдела, в който се добива дървесина, има издадено редовно позволително за сеч, но са отсечени неправомерно 18 смърчови дървета. 

От тях 16 смърча са били прясно маркирани с приспособен шестограм, наподобяващ контролна горска марка със син цвят и два немаркирани с КГМ.

За установеното административно нарушение по Закона за горите е подаден сигнал на тел. 112. При съвместен оглед с органите на МВР са задържани два  бензиномоторни триони, един брой  шестограм и  спрей със син цвят. Сечта е спряна за срок от 3 дни и са съставени  констативни протоколи.

Работата по случая продължава.

От началото на годината до 27 февруари 2024 г. екипите на РДГ-Смолян са извършили  над 1 850 рутинни проверки. Инспектирани са 380 обекта за складиране, преработка и търговия с дървесина, 533 обекта за добив на дървесина, 335 превозни средства, 325 физически лица, извършващи дърводобив и други.  Съставени са общо 13 акта по Закона за горите.

Проверките за спазване на горското и ловно законодателство в териториалния обхват на Дирекцията продължават, информират от Изпълнителната агенция по горите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки