При акция в Бургас засякоха претоварени зърновози


При акция в Бургас засякоха претоварени зърновози
Снимката е илюстративна
27 Февруари 2024, Вторник


Извънредните инспекции продължават и в други градове на страната, като особен акцент ще бъде поставен върху претоварването на камионите.

Автор: Десант

124 проверки на извънгабаритни тежки превозни средства извършиха мобилните екипи на Агенция „Пътна инфраструктура“ и ИА „Автомобилна администрация“ в последния уикенд на февруари.

Акзията е проведена съвместно със служители на Министерството на вътрешните работи на територията на област Бургас и в района на пристанище Бургас.

Извънредните инспекции продължават и в други градове на страната, като особен акцент ще бъде поставен върху претоварването на камионите.

Целта на съвместните акции е да се минимизират рисковете за живота и здравето на пътуващите, като се осигурят безопасни условия за движение по отсечките с интензивен тежкотоварен трафик и се ограничат предпоставките за пътнотранспортни произшествия.

Мобилните екипи на АПИ и ИААА проверяват документите на водачите и чрез мобилни електронни везни установяват допустимото максимално натоварване на ос и максимално допустимата маса. С технически средства се измерват и габаритите на превозните средства.

При проверките служителите на Агенция „Пътна инфраструктура“ са съставили 14 акта за административни нарушения по Закона за пътищата и Закона за движение по пътищата.

Установени са превозни средства, които са били с тегло много повече над разрешеното осово натоварване и максимално допустима маса. За 4-осовите превозни средства максимално допустимото тегло е 32 тона, а за 5-осовите ППС – 40 тона.

Заловени са няколко зърновоза, които са били с тегло над 50 тона, както и извънгабаритно превозно средство, натоварено с 47 тона скраб, при разрешени максимум 40 тона.

Инспекторите на ИА „Автомобилна администрация“ са проверили 42 тежкотоварни автомобили и са съставени 6 акта. Един от проверените камиони е бил претоварен. При три превозни средства са установени нарушения, свързани с използването на тахографа. Други два акта са съставени за непопълнен пътен лист в графа товарителница.

Преминаването на претоварени превозни средства по републиканските пътища не само е сериозна опасност за безопасността на всички участници в движението, но води и до сериозни разрушения на пътната настилка, изтъкват от транспортното ведомство в прессъобщение до медиите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки