Епархийски избиратели, свещеници и миряни от Сливенската епархия изпратиха протестно писмо до Светия синод


Епархийски избиратели, свещеници и миряни от Сливенската епархия изпратиха протестно писмо до Светия синод
Снимка: Звънар
27 Февруари 2024, Вторник


Те не са съгласни с начина, по който са взети решенията за касиране на избора за наследник на дядо Йоаникий и за приемане на нова наредба за избирането на владиците

Автор: Десант

Епархийските избиратели, свещенството и миряни от Сливенската епархия изпратиха протестно писмо до Светия синод по повод решенията на синодалните старци от 24 февруари, които по думите им: „будят недоумение във всички нас и ни карат да изразим категоричното си несъгласие с начина, по който те са взети“.

Те настояват да получат оттовори на следните въпроси:

„Защо Светия синод не утвърди новоизбрания от епархийските избиратели Сливенски Епархийски съвет, проведен на 09.10.2022 г. , като отново поради жалба без обяснение и доводи се наложи приснопаметният митрополит Йоаникий да ръководи поверената му Eпархия със стария Eпархийски съвет одобрен през 2018 г. ?

Защо в навечерието на окончателния избор за нов Сливенски митрополит се налага касиране, въз основа на тайни жалби и доклади, без публично оповестяване, когато самия избор е преминал канонично, редовно, прозрачно / предаван директно по официалния сайт на Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия /, прилежно подписан и лично подпечатан от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан?

–  Приетото „Предложение на Синодална наредба относно избирането на епархийски митрополити” ,  навежда на мисълта за пристрастия , лични преценки, отмяна и погазване на института на епархийските избиратели сравнявани от Вас с  ” народна тълпа ” . Това означава ли, че резултата се е разминал с очакванията Ви и се търси начин да се достигне до желан резултат , чрез груби, субективни нарушения на Устава,  като се стига до сриване на авторитета и дискредитиране на  Българската православна църква пред вярващите християни и българската общественост? По този начин Вие не признавате правото на избор , т.е отричате свободната воля на човека , защото не е според очакванията и волята на Светия Синод.

Това също така не означава ли, че Светия синод не признава собственото си решение за вписване на тези епископи в листата на достоизбираеми , т.е не намира за достойни тези , които вече веднъж е обявила за такива? Това би предизвикало голяма съблазън у народа Божий , защото така Светия синод би създал съмнения за репутацията и доброто име на тези епископи , без обаче да са посочени причини и доказателства за това (срв.  пр. 6 на II Вселенски събор) .

Защо се отнема правото на избор точно на Сливенските избиратели (клир и миряни) с приемането на Синодална наредба – (вх. Номер 120 ) от 24.02.24 г.?“.

Миряните и свещениците настояват Светия синод да преразгледа своите решения и Синодална наредба, като вземе и в предвид мнението  на адв. Иван Минев –  участник в Шестия Църковно – народен събор на БПЦ 2008 г.  и  проф. д-р Дилян Николчев – преподавател по канонично право в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

В свой коментар адвокат Иван Минев припомня на гласувалите  осем митрополита, че Уставът на БПЦ-БП е приет от VІ Църковно-народен събоп на 11 октомври 2008 г. и има своето законно основание в чл. 10 ал.2 от Закона за вероизповеданията и затова по силата на Закона за нормативните актове той е подзаконов нормативен акт.

„БПЦ-БП е отделена от държавата, но тя е подчинена на установения в Конституцията правов ред. Именно и затова и в изпълнение на закона, БПЦ-БП на законно проведен Църковно народен събор е приела своя УСТАВ, който може да бъде променян, отменян единствено и само от Църковно народен събор. Светият синод не е носител на правото на компетентност да отменя или променя негови разпоредби. Ето защо трябва да се направи извода, че Св. синод необяснимо, грубо и в нарушение е постановил ЕДНО НИЩОЖНО РЕШЕНИЕ, което не може да породи никакви правни последици“ - пояснява юристът.

Проф. д-р  Дилян Николчев също е категоричен, че с въпросния проект за забрана за участие на миряни и клирици при избирането на митрополит се нарушава грубо устава на БПЦ, тъй като изборът им се регламентира от Устава на БПЦ-БП, а същия може да бъде отменен, допълнен, изменен единствено от Църковен събор, дори една запетайка не може да бъде променена без санкция от ЦС.

„Не е работа на Св. синод да взима такива решения, които откровенно нарушават и Устава, и каноните и специализирания в областта на вероизповеданията Закон за вероизповеданията“ - коментира експертът. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки