Свещеници на протест пред Сливенската митрополия


Свещеници на протест пред Сливенската митрополия
Снимки: sliveninfo.bg
26 Февруари 2024, Понеделник


Проявата е в знак на несъгласие с решението на Светия синод да касира изборите за нов владика


Духовници и миряни излязоха пред Сливенската митрополия на мълчалив протест в знак на несъгласие с решението на Светия синод да касира изборите за нов Сливенски митрополит, съобщава sliveninfo.bg.

Десетки свещеници от 7-те епархийски околии пристигнаха със знамена и коруби пред площад „Хаджи Димитър“ в Града на стоте войводи в понеделник по обяд. Пред митрополията дойдоха и много миряни. Някои от тях носеха плакати с надписи: „Не сме тълпа!“, „Ние сме народ божий!“, „Показвате устава на БПЦ“, „Епархията ясно изрази желанието си“.

Сред участниците в събирането беше и Вълкан Янев, дългогодишен секретар на Сливенска митрополия. На мястото бяха и знакови сливенски свещеници като отец Янко и двамата му синове отците Иван и Павел.

Според хората решението на Синода да отстрани миряните от последващо гласуване е неправилно и против църковните закони. Освен това те настояват да видят какво пише в жалбите, които описват нарушение на изборния процес.

Свещеници и миряни обявиха, че ще стигнат дори до София, но ще отстояват правото и светостта на избора.

„На 12 март, когато Светия синод ще избира нов Сливенски митрополит, ще бъдем в столицата и ще бъдем много“, заяви отец Янко. Според отец Петър от Несебър е нарушен Устава на БПЦ.



Междувременно стана ясно, че в епархията вече тече подписка срещу решението на синодалните старци. Миналата седмица бяха избрани двама от десет предложени от Светия синод епископи. Най-много гласове събра Агатополският епископ Йеротей, а след него бе Константийският епископ Михаил.

Оказа се, че една от жалбите срещу избора на нов сливенски митрополит е изпратена от отец Евгений от църквата „Свети Димитър“ в Сливен, който коментира, че зад днешния протест на неговите колеги „стои дългата ръка на ДС“.

Той влезе в остър словесен сблъсък с бившия секретар на митрополията Вълкан Янев.

„Питайте колегите кой митрополит ги е упълномощил да са тук днес, защото аз съм упълномощен от митрополит Йоан“, каза отец Евгений.

В края на протеста участниците направиха шествие до гроба на доскорошния Сливенски митрополит Йоаникий.

Източник: sliveninfo.bg 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки