Представят в Русе „Разкази от окопите“


Представят в Русе „Разкази от окопите“
Снимка: РИМ-Русе
26 Февруари 2024, Понеделник


Явлението Тренч арт (окопно изкуство) е широкомащабен световен феномен, свързан с изработваните на фронта по време на Първата световна война предмети, определяни в повечето случаи като сувенири

Автор: Десант

Презентация на тема „Разкази от окопите“ ще представи уредникът от отдел „Етнография“ на русенския музей Десислава Тихолова. Събитието ще се проведе на 29 февруари от 18.00 ч. в залата за временни изложби на Екомузей с аквариум.

„Разкази от окопите” представя основни моменти в концепцията на бъдещата изложба на Регионален исторически музей – Русе в Къщата на Калиопа. Явлението Тренч арт (окопно изкуство) е широкомащабен световен феномен, свързан с изработваните в окопите по време на Първата световна война предмети, определяни в повечето случаи като сувенири.

В повечето случаи тези вещи се изработват от използвани амуниции и носят инициалите на войниците, годината на изработване, както и местата на оспорвани сражения. Историите на предметите разкриват малко познат аспект от войнишкото всекидневие – този на обикновения човек, който въпреки ужасите на войната твори и създава.

Българското окопно изкуство има още една особеност – предметите, които войниците изработват по време на Първата световна война, участват в благотворителни изложби, които събират средства във фондове за сираци и вдовици, както и за издигане на паметници на падналите в предишните две войни бойни другари.

Изложбата на Пети пехотен Дунавски полк е представена както в Русе, така и в Тимишоара, Будапеща, Виена и Берлин. В общата сума приходи от всички изложби (8 на брой) на стойност 1 294 650 лв., русенската експозиция бележи най-висок приход в размер на 400 500 лв.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки