Без строежи на Корал, Иракли и Карадере


Без строежи на Корал, Иракли и Карадере
Изглед от Карадере. Снимка: Архив Десант
09 Февруари 2024, Петък


Завишиха и санкциите за неправомерно поставени преместваеми обекти на територията на трите плажа или прилежащата им акватория

Автор: Десант

Народното събрание прие окончателно промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), чиято цел уж е спиране на строителството и запазването на черноморското крайбрежие в автентичен вид, но на практика се отнася само за три плажа.

С промените се прави разширение на зона "А" на черноморското крайбрежие. Там се обособява ивица от 500 м в Карадере, Иракли и Корал, която се определя за природосъобразен туризъм. Там се забранява каквото и да било строителство на сгради, съоръжения, включително и поставяне на огради. 
Новите законови промени не засягат съществуващото строителство, както и съществуващи преместваеми обекти до изтичане на сроковете, за които съответните общински администрации са позволили те да бъдат монтирани на трите плажа.

В законопроекта са предвидени и завишени санкции за неправомерно поставени преместваеми обекти на територията на трите плажа или прилежащата им акватория, както и по-добрата им регулация.

Промените обаче обезсилват издадените подробни устройствени планове в зоната от 500 метра и прекратява издадените строителни разрешения, стига да не са на етап да е положена основата на сградата или друг обект (всеки, който вече е излял основи, ще може да дострои). 

В законопроекта също така е предвидено дюните да получат по-висока защита, като се забранява нарушаването на целостта, увреждането, заравняването на подвижни (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и облесени дюни, попадащи в границите на зона "А", зона "Б" или в урбанизираните територии на населените места след границите на зона "А" освен в случаите на разрешено строителство.

Увеличени са и санкциите за нарушаване целостта, увреждане или заравняване на пясъчни дюни - от 10 до 30 хил. лв. или имуществена санкция от 50 до 100 хил. лв. 



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки