Музеят на София представя документалната изложба „Туризмът на Витоша – от първите стъпки до днес“


Музеят на София представя документалната изложба „Туризмът на Витоша – от първите стъпки до днес“
Снимки: ПП „Витоша"
08 Февруари 2024, Четвъртък


Специално място е посветено на участниците в първото организирано изкачване на Черни връх на 27 август 1895 г. по инициатива на Алеко Константинов

Автор: Десант

В централното фоайе на Регионалния исторически музей – София на пл. „Бански“ №1 в столицата бе открита „Туризмът на Витоша – от първите стъпки до днес”

Временната експозиция представя зараждането и развитието на туризма на Витоша до наши дни.

Специално място е посветено на участниците в първото организирано изкачване на Черни връх на 27 август 1895 г. по инициатива на Алеко Константинов. Включени са ценни архивни документи и фотографии – част от личния архив на  Иван Попйорданов.



Експозицията е реализирана от Регионалния исторически музей – София със съдействието на Дирекцията на природен парк „Витоша“, Държавната агенция „Архиви“, Историческия музей – Свищов, туристическите  дружества „Алеко Константинов 1899“ и „Еделвайс“, редакцията на в-к „Ехо“, Декатлон България, фотографа Николай Трейман и частни лица.

По време на откриването й, състояло се на 6 февруари, директорката на ДПП „Витоша“ инж. Севдалина Димитрова призова присъстващите да помнят, че няма нищо по-величествено и по-красиво от природата, че имат право да й се наслаждават, но са длъжни и да я пазят.

Изложбата ще е отворена за посещения до 28 април 2024 г.


В категории: История , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки