Седмицата на брака в Националния политехнически музей ще предложи интересни работилници и ателиета


Седмицата на брака в Националния политехнически музей ще предложи интересни работилници и ателиета
Снимка: НПТМ
07 Февруари 2024, Сряда


Участниците ще научат за един изчезнал и позабравен вече занаят

Автор: Десант

На 10 февруари (събота) Националният политехнически музей (НПТМ) ще се включи в 13-тото издание на Седмицата на брака. Инициативата е част от Международната седмица на брака, която се провежда ежегодно в 30 страни по света.

От 11:00 ч. ще стартира цветната WOW химична демонстрация. Тя ще се представи от Наско Стаменов - един от най-успешните комуникатори на науката в България. Той е преподавател в Националната природо-математическа гимназия (НПМГ) и в Химическия факултет, а в допълнение ръководи и ученически отбори на международни състезания.

През декември миналата година трима възпитаници на НПМГ, под негово ръководство, участваха на 20-ата Международна младежка олимпиада по природни науки (IJSO) в Тайланд. Те премериха знания с над 300 участници от 54 държави и спечелиха бронзов медал. Входът е с билет според тарифата на музея. 

Веднага след демонстрацията на Наско Стаменов ще стартира работилничка за текстилно печатане „Запечатано с любов“. Нейният водещ е Светлана Горанова, главен уредник в НПТМ, която ще покаже как се десениара текстил чрез отпечатване на фигури. 

В традиционната българска текстилна практика за тази цел се използват дървени щампи с ръчно изрязани орнаменти. С щампа са се украсявали определени участъци на памучен текстил - полите на престилките и кърпите за глава. Този памучен текстил с печатана украса се нарича „басма“.

Освен че ще разберат повече за този изчезнал и позабравен вече занаят, участниците ще могат да си декорират самостоятелно платнена торбичка.

Успоредно с басмаджийската работилница ще действа и „3D АРТ магнитно ателие“, в което ще се оцветяват тематични сувенири-магнити. Цената за всеки отделен уъркшоп е 10 лв., а посетителите могат да се включат в тях от 11:30 ч. до 13:00 ч.

Всички гости ще имат възможността да разгледат постоянната експозиция, временната изложба „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството“ и Лего-изложението Bricks Ideas.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки