Европейската комисията реши да не удължава разрешението за използването на хербицида S-металахлор


Европейската комисията реши да не удължава разрешението за използването на хербицида S-металахлор
Снимката е илюстративна
19 Януари 2024, Петък


Европейският парламент гласува против решението на ЕК да запази предишните максимални прагове на остатъци от инсектицида тиаклоприд

Автор: Десант

На 24 януари в Европейския съюз в сила влиза постановление за забрана на използването на S-металахлор. В края на декември миналата година Еврокомисията реши да не удължава разрешението на този популярен хербицид, който масово се влага в системните препарати, използвани за борба с плевелите в насажденията с картофи, цвекло и домати. 

Това решение се основава на потенциалното присъстие на наднормени остатъци от химикала в подпочвените води, както и на високия потенциал на въздействие на тези води върху токсилогично значимите и/или канцерогенни метаболити. Висок риск е установен и за млекопитаещите и хранещитеи се с дъждовни червеи чрез замърсяване на храната.

Държавите членки на ЕС са длъжни до 23 април 2024 г. да премахнат разрешенията върху средствата за растителна защита, съдържащи S-металахлор. 

Европейският парламент гласува и против решението на ЕК да запази предишните максимални прагове на остатъци от инсектицида тиаклоприд. Той е активна съставка в препаратите, използвани предимно в памуковите насаждения, семенните култури, плодни дървета и чай. Разрешението за неговото използване изтече на 3 февруари 2020 г. и оттогава не е удължавано.

В същото време Европейската агенция за безопасност на хранителните подукти (EFSA) установи проблеми, свързани със замърсяване на подпочвените води, както и неговата токсичност за човешката репродукция. Все още не е приключила оценката на риска за пчелите. 

Въпреки това, максимално допустимите норми на остатъци от тиаклоприд във внасяната в ЕС селскостопанска продукция (папая, чай, орехи, сливи, ягоди, картофи, домати, пшеница и т.н. – общо над 30 вида), вариращи от двойно до хилядократно надхвърляне на нормите. 

Депутатите в Европарламента напомнят, че ЕК е намалила максимално допустичите прагове за две неоникотиноиди (групата, към която принадлежи и тиаклоприда), а именно клотианидина и тиаметоксама, което означава, че импортираните продукти повече не може да съдържат техните остатъци. 

Евродепутатите призовават европейският регулиращ орган да представи нов проект за намаляване на всички максимално допустими остатъци от тиаклоприд.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки